Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Система ще алармира за повишаване нивото на водите в деретата във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 10.07.2017Коментари (0)975
©
Обществена поръчка за изграждане на система за ранно предупреждение за повишаване на нивото на водите в деретата е обявена от община Варна. Това съобщи в предаването на телевизия "Черно море" - "Европейска Варна", Купен Пашов, началник-отдел "Дейности по защита на населението" към община Варна.

"В момента сме на етап поръчка за проектиране, като идеята е тази година то да бъде извършено, а следващата година да започнем със самото изграждане. Имаме готовност дори тази година да стартираме изграждането, тъй като средствата са осигурени до някакъв етап, стига проектирането да бъде направено своевременно, каза Купен Пашов. - Тази система ще даде възможност да наблюдаваме повдигането на нивото на самото дере, на дъното му, причинено от наносите, и тогава ще можем да предприемаме своевременно мерки за почистването му. Точките, които ще бъдат наблюдавани, сме ги определили като критични по протежението на деретата, тъй като от тях могат да настъпят неприятни инциденти, които да доведат да наводняване на отделни райони", поясни той. 

Според него един от проблемите е, че общината има ангажимент да почиства участъците, които са на урбанизирана територия, а голяма част от проблемните зони са извън нея. "Варна е заобиколена с гори и деретата идват от тези гористи местности, а оттам се натрупват наносите, клоните и листата в тях. Когато има интензивни валежи, част от клоните и сухите листа, които са по земята, както и пръстта наоколо също затлачват коритата на деретата" - отбеляза Купен Пашов.

Началникът на отдел "Дейности по защита на населението" увери, че проблемните зони се инспектират регулярно. Част от тях са деретата в "Аспарухово". "След наводнението бяха проведени редица мероприятия за намаляване на риска, сред които изграждането на двата охранителни канала и привеждането им във вид, в който могат да поемат непредвидените количества вода от интензивните валежи", подчерта той.

Освен затлачването на деретата с клони и наноси често в тях се натрупват отпадъци, изхвърляни от недобросъвестни граждани. "Въпреки че нямаме видеонаблюдение, ние сме предприели необходимите мерки. Общинска полиция регулярно прави огледи. До момента имаме трима заловени в момент на изхвърляне на отпадъци. Мерки се вземат, но разчитаме и на съвестта на гражданите", апелира Купен Пашов.

Изготвена е и общинска програма за намаляване на риска при бедствия. В момента тя е подложена на обществено обсъждане и предстои разглеждането й от Общинския съвет. Целта на тази програма е предотвратяване или намаляване на неблагоприятните последици за здравето и живота на хората и опазване на държавната, общинската и частната собственост.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: