Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Система ще осигурява предимство на автобусите по варненските булеварди и кръстовища
Автор: Пламена Николова 11:57 / 15.07.2016Коментари (3)2499
© Varna24.bg
Във варненските автобуси е инсталирана система за осигуряване на предимство на превозните средства от масовия градски транспорт на кръстовищата. Това става ясно от отчет, предоставен от инж. Биляна Якова - ръководел на проекта "Интегриран градски транспорт", който бе представен на съветниците от комисията по "Транспорт" във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Целта на системата е да осигури предимство на превозните средства на всички светлинно-регулирани кръстовища по BTR коридора посредством автоматизирано управление на светофарните уредби. 

В отчета се посочват всички дейности, извършени по проекта до момента. Във връзка с автоматизираната билетна система, която не е ясно кога ще стартира, са изградени 536 валидиращи устройства в превозните средства, 304 машини за продажба на билети, от които 220 в автобусите, 60 по спирките на по BTR коридора и 24 на стратегически места в града. 

Преносимите устройства за проверка на смарт карти и други транспортни документи са 15 броя. Доставени са и 150 000 смарт карти, които ще служат за зареждане на различни тарифни планове - с намаление, за период от време, по зони или други и за последващото им ползване при пътуване в системата на обществения транспорт. 

Част от проекта е и изградената система за информация на пътниците в реално време, която все още не е заработила официално и се пуска от време на време. 
 
Информационните табла по спирките са общо 84 на брой, по едно за всяка спирка от скоростното трасе, както и на 12 стратегически места в града. Всяко превозно средство по коридора е оборудвано с по два едноредови панела, на които се изписва информация за номера на линията, направлението и името на следващата спирка. 

Целта на системата за информация на пътниците в реално време е да повиши надеждността и качеството на услугата, се казва в отчета. Пак там пише, че осъществено технически и функционално е заложената връзка между система за информация на пътниците и автоматизираната билетна система, с оглед възможността за зоново тарифиране на билетите и картите на пътниците.

Всяко новозакупено превозно средство по проекта е оборудвано с панели, на които се изписва информация за пътниците. Общо по две табла са инсталирани в съчленените автобуси - 30 на брой и по едно табло в останалите единични 40 автобуса. 

И двата модула получават онлайн информация в реално време от вид "сървър за предсказване", който изчислява времето за пристигане на спирките въз основа на постоянни данни за местоположението на автобуса от GPS устройство на борда му. Този сървър е част от Центъра за управление. 

За него вече са доставени софтуер и хардуер за автоматична локализация на превозните средства.

Центърът е пряко зависим и взаимообвързан със системата за информация на пътници в реално време. Центърът ще служи като автоматичен сървър за сигнали, който получава информация в реално време от автобусите, обработва данните, изчислява времето за пристигане по спирките и пренася данните до съответните терминали. Чрез него ще се управлява автобусния парк и ще се контролира местоположението на автобусите. Той ще изпълнява и диспечерски функции, ще регистрира закъсненията и ще води статистика за експлоатацията. 

От данните в отчета става ясно, че изградените велоалеи във Варна са с дължина 16,9 километра, а високоскоростното трасе трябва да свързва ж.к. "Владиславово" и ж.к. "Бриз". 

Отчита се също, че са извършени ремонтни дейности на три крайни спирки във "Владиславово", "Аспарухово" и "Бриз" с ремонт на пътни настилки, оформяне на пешеходни зони, обзавеждане и оборудване за спирките. Рехабилитация и модернизация е извършена на общо 150 автобусни спирки в града. Това включва изграждането на понижени тротоари до спирките, пешеходни пътеки в близост до тях, нова настилка, звукова сигнализация на кръстовищата, в автобусите и по спирките, инсталиране на рампа за инвалидни колички в превозните средства, маркиране на мястото, на което се установява и отваря първата врата на автобуса, полагане на настилка, подходяща за незрящи пътници.

Споменава се още, че са заложени средства за проектиране, строителство, доставка и монтаж на машини и съоръжения и авторски надзор за подобряване на материално-техническата база на "Градски транспорт" ЕАД Варна. Част от проекта са и закупените три микробуса за хора с увреждания в града.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Юлиян Губатов 1
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: