Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Система за предпазване от косопад при химиотерапия заработи в СБАЛОЗ – Варна
Автор: Пламена Николова 08:50 / 13.10.2020Коментари (0)2666
©
Уникална система, която намалява значително риска от косопад при прилагането на медикаментозна терапия на пациенти с различни видове онкологични заболявания, заработи в СБАЛОЗ – Варна. Тя функционира на принципа на охлаждането на скалпа и е напълно безвредна за пациентите, категорични са от фирмата, производител на системата, която работи успешно в над 35 държави.

В момента в отделението по медицинска онкология и палеативни грижи в "Специализирана болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД работи един апарат, който позволява едновременно да се обслужват двама пациенти, избрали превенцията на косопада при химиотерапия. Процедурата по охлаждането на скалпа по време на медикаментозната терапия започва преди вливането на лекарствата и продължава от 20 до 90 минути след това в зависимост от вида на медикаментите и вида рак, който се лекува с тях, обясняват представителите на фирмата, предоставила системата. Самата система представлява апарат за охлаждане и шапки от силиконов материал, които се поставят на главата на пациента. Тя е разработена на базата на проучвания, доказващи, че охлаждането причинява вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв в скалпа с 20 до 40%. По този начин се намалява количеството на химиотерапевтичното лекарство и скоростта му на разпространение в плазмената мембрана и космените фолекули. За успешна се приема терапията, при която се постига до 50% косопад. Резултатите се контролират с анкети, които пациентите попълват след всяка процедура. Броят на процедурите зависи от броя на вливанията на медикаменти, предписани на всеки пациент.

Почти са изключени странични ефекти при прилагането на системата, обясни Людмила Зафирова управител на  фирма “Интер бизнес медикъл“ ООД, която е представител на системата "Paxman“ за България. Единствената реакция е възможна при студова алергия или дискомфорт при по-продължително охлаждане. При прилагането на системата се използват специални препарати, които са тествани, и са хипоалергични.

Системата се прилага успешно при всички видове рак – и при жени и при мъже. Единствените изключения са злокачествените заболявания на кръвта – левкемия и лимфоми.

Услугата се предоставя от външна фирма и не е безплатна за пациентите. Друго условие за прилагането й е този, който е избрал използването на системата за превенция на косопада, да е пациент на варненската онкологична болница.

"Това, което се опитваме като ръководство на СБАЛОЗ – Варна, е да предоставим на нашите пациенти възможности, които да облекчат както самото лечение, така и последствията от него“, заяви управителят на болницата проф. д-р Георги Кобаков. Той припомни, че здравното заведение е пионер в страната с въвеждането на психо-социалната подкрепа на онкологично болни пациенти. Вече повече от година като част от нея работи и "Училище за грим“, което разшири обхвата си и вече предлага безплатни консултации от специалист за корекция на веждите и от дипломиран фармацевт, който разяснява качествата и предимствата на различните видове козметика.

Новата система за превенция на косопада е поредна стъпка в усилията на СБАЛОЗ – Варна за подобряването на качеството на живот на онкологично болните пациенти, категоричен е проф. д-р Георги Кобаков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Лято 2024
План за възстановяване и устойчивост на България
България и Войната в Украйна
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (397) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: