Сивият сектор и нерегламентираният внос са основните проблеми пред производителите на зеленчуци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:56 / 30.08.2016
999
Сивият сектор и нерегламентираният внос са основните проблеми пред производителите на зеленчуци и плодове в страната, каза днес във Варна председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов.

По думите му сивият сектор в България е огромен. Според него около 85 процента от търговията е сив сектор. Това означава, че няма осчетоводен документ и не са платени към държавата задълженият, посочи той. Според него още по-голям проблем е нерегламентираният внос. От тези 85 процента сив сектор смятаме, че над половината е нерегламентиран внос, каза Трифонов. Според него най-много нерегламентиран внос има от Турция.

През тази година климатичните условия бяха много лоши за повечето производители, коментира още той. За чушките обаче условията бяха много подходящи, не се очаква по-добра реколта, а по-качествена, обясни Трифонов. Гроздето също е с много добро качество, но количествата са наполовина спрямо миналата година, става въпрос от един и същ производител. Иначе имаме ръст на насажденията и оттам може би ще се компенсира реколтата, смята Трифонов.

Той коментира още, че финансовото подпомагане на сектора е недостатъчно. Ако трябва да сме конкурентни, най-вече трябва да се оправи организацията на пазара и да се редуцира сивият сектор. В момента подпомагането е около 100 евро на декар, но това е крайно недостатъчно. Според него, ако искаме да се сравним с Гърция например, подпомагането трябва да стане около 160 евро на декар.

Председателят на Националния съюз на градинарите участва в среща на производители и търговци от балканските страни под надслов "Градинария - модерната търговия на Балканите".


Източник: БНР


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).