Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Скулпторът Киро Янев празнува юбилей с изложба
Автор: Пламена Николова 08:47 / 13.10.2020Коментари (0)1647
Киро Янев – едно от уважаваните имена в общността на варненските скулптори и художници, събира почитателите на своето изкуство на 14 октомври в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна. Поводът е 70-годишнината на артиста, която той превръща в стимул за творческа равносметка. Повече от 20 голямоформатни рисунки и още толкова скулптурни пластики, предимно от бронз, са включени в експозицията, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

С вълнение авторът споделя мислите си по време на селектирането на творбите: "Повечето работи в тази изложба са човешки тела. Дали тялото ще е женско, или мъжко, мен ме интересува анатомията на човека в нейните най-различни състояния. За мен това не са само тела, влагам в тях и малко философия, малко езотерика. Продължавам да търся скрития смисъл в човешкото тяло – за мен то е номер едно по красота и динамичност, независимо от това дали излъчва еротизъм, или е чисто състояние на духа. Боравя с тези форми, разбирам ги, усещам ги и се стремя да ги поднеса по някакъв по-различен начин на този, който ще гледа рисунката. Да, анатомично вярно е тялото, което рисувам, но не е само това – има и още нещо, което вдъхва на рисунката изящност и движение. Как гледам на моята годишнина ли? Едновременно съм объркан и радостен. Не смятам, че това е някаква много специална годишнина – дай боже, да има и следващи, е не чак толкова много, но... Виждам посоката, в която вървя, а движението напред, мисленето, разбирането, моженето, то е много специфично за всеки художник, за всеки човек. Всичко ме вълнува в тази посока и продължавам да се опитвам по някакъв начин да се добера до истини за човека, за формата, за времето, за пространството.“

Изложбата се осъществява и с финансовата подкрепа на фонд "Култура“ на Община Варна.

Откриването на изложбата е от 18:00.

Изложбата на Киро Янев представя изкуствоведът Румяна Иванова:

"Разгърната в ретроспективен план, настоящата пета по ред самостоятелна изложба на видния варненски скулптор Киро Янев представя богатството на неговото пълноценно, градено във времето, жанрово многообразно творческо дело. Реалното присъствие на кавалетна пластика и рисунка е съвместено с фото табла, онагледяващи творческите реализации на скулптора в градската, парковата и архитектурна среда - многобройни художествени обекти, които знаково присъстват в жизненото ни обкръжение: пластични паметни знаци и отличия, интериорна декорация, скулптурни монументи… Живителните творчески импулси на скулптора се коренят в подкрепата, напътствията, личния пример, които още в ранните години младото дарование получава от авторитетните си варненските учители – творци, скулпторът Христо Боев и арх. Станчо Станчев. Успешното обучение на младежа в Техникум по дървообработване е отличено и той е първенец на випуск 1968. Киро Янев завършва специалност скулптура в Художествената академия, под вещото ръководство на видния български монументалист проф. Димитър Даскалов.

През целия си път в изкуството варненския скулптор черпи идеи, мъдрост от високите уроци на световната художествена култура, разчел е древни кодове и прийоми за постигане по пластичен път на богоподобно съвършенство и по своему творчески интерпретира и осъвременява. В своите търсения той се стреми към хармония и анатомична перфектност, воден от убеждението за свише вдъхнат промисъл в земното съществуване. В съвременно звучните бронзови пластики на скулптора древни тайни и послания резонират в божествени, неземни персонажи, митове и символи "оживяват“ с внушение за позитивизъм и воля в земно вървения път. Не за първи път и неслучайно Киро Янев представя едновременно в експозиционното пространство камерна скулптура и рисунка. В неговото творчество тези два изобразителни вида взаимно обогатяващо се допълват и разкриват авторския му натюрел. Рисунката на Киро Янев е идейно-художествено завършена картина. В нея той спонтанно изразява възхищение от хармонията на женското тяло, вдъхновение от фантазни и абстрактни селения. Сякаш "скулптира“ с широк и уверен размах на сангин, пастел, моделира до илюзия за стереометричност, изпълвайки големия формат на листа с волното движение или компактната стаеност на фигурата. Насища пространството с одухотвореност, музикални вибрации и динамика на грациозно разгърнати, вплетени ленти. Отвежда в загадъчни селения, извън преходността на времето…

Изкуството на Киро Янев е ярко индивидуално в идейно-пластично отношение и е обогатяващ влог в процесите на съвременното ни изобразително изкуство. Широкоспектърно по своя характер, то органично включва и плодотворната, високопрофесионална дейност на автора, свързана с осъществяването на отговорни обществени поръчки. Виждаме я систематизирано онагледена на виниловите фотопана, представящи огромното разнообразие на тези творчески обекти. Те осезателно бележат жизнената ни среда и я насищат с високи идейно-естетически, нравствено-патриотични послания. Киро Янев се откроява в скулптурната монументалистика и с уменията си на портретист. Показателни в това отношение са бюст-паметник на Яворов в Алея на Възраждането, паметните плочи с образи на Христо Ботев, Фритьоф Нансен, Добри Чинтулов, митрополит Симеон, проф. Параскев Стоянов, орелефа на адмирал Вариклечков, барелефа на Борис Георгиев – фасаден акцент при входа на ГХГ "Борис Георгиев“ - Варна и пр. На професионалната компетентност на варненския автор поверяват и реставриране на скулптурната част на старите, стилни варненски сгради, на любимия на варненци Фонтан на сирените в Морската градина, на намиращото се в близост престижно възстановено Морско казино, чиято разрушена във времето авторска пластична декорация на Кирил Шиваров, Киро Янев възстанови в духа на своята стилистика, със съвременно звучене.

Варненският творец Киро Янев е сред най-активно участващите в съвременния изложбен живот наши автори – над 160 представяния на окръжни, регионални, национални художествени изложби у нас, в гостуващи експозиции в Холандия, Белгия, Норвегия, Швеция, Германия, Полша. Негови творби са притежание на художествени галерии, ведомствени, частни художествени сбирки и колекции у нас и зад граница. В настоящата изложба с интерес ще спрем и пред кадри, пазещи жив спомен от участието на Киро Янев в симпозиума по скулптура в Дордрехт, Холандия, на които виждаме варненеца редом до кралицата, взела под егида художественото събитие. Творец с разностранни интереси, той неколкократно участва и в Биенале на графиката във Варна.

Значителен е приносът на скулптора в културно-обществения живот на морската ни столица. Над 15 години той е председател на Сдружението на варненските художници. Носител е на първа награда за скулптура в Конкурс за морето през 1988 г. Наред с активен принос в изкуството и културата, Киро Янев сърцато ратува и в сферата на просветата. Той 23 години всеотдайно възпитава в любов към изкуството стотици свои ученици от Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства, днес Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“, Варна. Просвещава ги в тайните на скулптурата и изобразителното изкуство с онзи плам, който с благодарност е поел от своите любими учители-наставници. Заслугите на Киро Янев са отличени през 2013 г. с Почетен знак и лента на НГХНИ "Константин Преславски“ за цялостна, всеотдайна творческа дейност, утвърждаваща авторитета на гимназията. Заслужено високо признание за изтъкнатия варненски автор е и Почетен знак с лента на кмета на Община Варна за принос в образованието и създаване на художествени ценности.

За своята светла 70-годишнинина, изтъкнатият варненски скулптор Киро Янев ни дарява щедра ретроспективна среща с вдъхновеното си изкуство. Да честитим и благодарим на юбиляра - "Зодия Дева“ с пожелания за творческа енергия, здраве и нови творчески успехи!“

Румяна Иванова, изкуствовед

Киро Янев е роден през 1950 във Варна. През 1978 завършва Националната художествена академия в класа на проф. Димитър Даскалов със специалност скулптура. Работи в областта на малката пластика, декоративно-монументалната скулптура, керамиката и графичния дизайн. Негови пластики и рисунки са притежание на много галерии, държавни и частни колекции в България, Холандия, Белгия, Норвегия, Швеция, Германия, Полша. Член на Съюза на българските художници - секция скулптура. Участва в над 160 международни, национални, регионални, градски изложби и изложби в частни галерии.

Самостоятелни изложби: 1995, 2000, 2005 и 2010.

Колективни изложби в Холандия и Белгия, 1992, 1993. Негови творби са притежание на колекцията на Уго Вотен.

Представителна изложба на СБХ, секция скулптура, в Братислава, Прага и Виена, 2007.

Симпозиум по скулптура в град Дордрехт, Холандия, 1991.

Три участия в Международното биенале на графиката Варна.

Изложба "Артгенерация 50", Градска художествена галерия Варна, 2008.

Награди:

Първа награда за скулптура в Конкурс за морето, 1986.

Почетен знак с лента на кмета на община Варна за принос в образованието и създаване на художествени ценности, 2007.

Почетен знак с лента на НГХНИ "Константин Преславски" – Варна за цялостнa, всеотдайна и творческа дейност, утвърждаваща авторитета на гимназията, 2013.

Живее и работи във Варна. Повече от 20 години е бил преподавател по моделиране в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Реализира множество проекти в градска среда, паркове, офиси, хотели и училища. Бивш дългогодишен председател на Сдружението на художниците - Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1601) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: