Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Скулптурата "Ботев" на Стефан Стефанов спечели конкурса "Уникати"
Автор: Екип Varna24.bg 17:10 / 12.08.2015Коментари (0)1096
© Varna24.bg
На пресконференция в Арт-салона на Радио Варна бяха представени победителите в Конкурса "Уникати", който се организира в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".

17 автора участваха в тазгодишната надпревара за приза на големия конкурс, като до втори етап бяха допуснати 8 произведения.

Тази година жури бяха участници от Международния пленер за изящни изкуства Проф. Вячеслав Бабияк от Университета по изкуствата в Санкт Петербург, член на Общорусийската асоциация на изкуствоведите, както и член на съюза на художниците на Руската федерация; Сергей Бендер - художник и архитект, завършил Архитектурна академия, от 1990 година работи и твори в Лондон; Георги Андрееску от Галац, Румъния, главен сценограф и музеограф на Галац и член на Съюза на художниците пластици на Румъния.

На първо място журито класира скулптурата "Ботев" на Стефан Стефанов, на второ място - дървената пластиката "Кръст" на Иван Костов, а на трето място е творбата на Милан Стефанов "Българска девойка", която спечели и първо място в конкурса за млади автори направление "скулптура".

Веселина Савова, организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата и председател на УС на Асоциация "Булгарика" откри пресконференцията, като представи международното жури:
"Едно от големите събития в програмата на панаира е Международният пленер за изящни изкуства, който се провежда в момента. Радвам се, че художници с голямо международно признание,участници в пленера, приеха да са жури на конкурса "Уникати"."

Проф. Бабияк, председател на международното жури:
"Нашето мнение е единодушно. Защо определихме такава класация? На първо място класирахме скулптурата "Ботев" на Стефан Стефанов, оценявайки по професионализъм, художествена изработка и художествен образ. Образ на голяма историческа личност на България. От една страна е известен, като личност, като характер, от друга страна точно това е основен проблем. Скулптурата живее в едно въздушно пространство с човека. Тя диша, заедно с човека, с майстора или зрителя. Направена е професионално и образът е динамичен и въздействащ.
Кръстът на Иван Костов, който спечели второ място е също много добра пластика. Тя е много фина, деликатна. Това е кръст, образ на вярата, на духовността на България. Много интересна и трудна изработка, оригинална.
Третата скулптура на Милан Стефанов, е повече академична. Много добре изработена. Може би е на трето място само за това, че младият майстор е полирал прекалено мрамора. Може би, ако мраморът бе запазил своята повърхност, би изглеждала по-силна. Блясъкът пречи малко на възприятието.
Всички тези скулптури демонстрират индивидуалността на авторите си, но и обобщават българската душевност.
Първата е силна, национална, съвършена, историческа, втората - деликатна, фина, духовна, просветлена, а третата - класическа, изискана, професионална."

Сергей Бендер:
"За творбите, класирани на първо, второ и трето място мога да кажа, че са изработени много професионално, те са едни уникати, които заслужават да бъдат високо оценени. Класираната на първо място скулптура е оригинална и професионална. Дървената пластика има важно значение, кръстът е символ за всички християни. Има едно послание както за възрастните, така и за младите да следват този път. Искам да благодаря на организаторите на това голямо, значимо, културно събитие и по-специално на Веселина и Лиляна Савови. Благодаря и на майсторите, които се включиха в този конкурс, защото всички те притежават уникален талант и аз им пожелавам много успех."

Веселина Савова:
"Оценката, която международното жури даде за тези творби за мен е от изключително значение. Това е едно признание за нашите автори от творци със световна величина. Тук е моментът да обявя, че Асоциация "Булгарика" учредява награда, която тази година ще се връчи за първи път. Училището по каменоделство в с. Кунино, чиито възпитаници са творците класирани на първо и трето място, е институция, която трябва да бъде наградена за съхраняването и развитието на българското изкуство, в частност на този труден занаят."

Стефан Стефанов, победител в конкурса "Уникати":
"Избрах да пресъздам образа на Ботев, защото той винаги е бил предизвикателство, не само като личност, но и за всеки творец и художник. Ботев е една вечна тема, която е неизчерпаема. Творбата е изработена от русенски варовик. Работи се със замах. Както има една дума - съкращаваш разстоянието между ума, окото, сърцето и ръката.
Искам да благодаря на организаторите.
Този конкурс е едно откритие. За мен това е уникално събитие, което вдъхновява творците. Благодаря много за наградата."

Проф. Бабияк закри пресконференцията с думите:
"Много поздрави на българските творци, на художниците, които работят върху много важни теми, които сближават хората от различни страни. Желаем ви успех!"

Победителите ще получат дипломи от Асоциация "Булгарика", а за победителя ще има и парична награда.

Авторите ще бъдат наградени на официалната церемония на закриването на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" на 21 август от 20:00 часа на сцена "Раковина" в Морската градина на Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Войната в Украйна
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: