Слагат таван за цени на такситата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:36 / 19.09.2009
1413
Слагат таван на цената за километър пробег и минута престой на такситата. Въвеждането на пределни цени все още е на фаза обсъждане. Те ще се определят от областните ръководства, като ще се съобразят с особеностите на всеки конкретен район. Това стана ясно при представянето на европейска карта за квалификация на водачи в транспортното министерство. В момента много коли возят на цени от 1,2 лв. или дори 8 лв. на километър. В скъпите возила се качват най-често чужденци или хора, които не познават добре дадения град. Така се създава лош имидж на цялата страна, смятат от бранша. Сивата икономика определя цените на таксиметровите услуги, заяви председателят на Националната федерация на таксиметровите шофьори в България Яне Янков. Според федерацията, за да няма цени от 7-8 лв., не трябва да има и такива от 40 ст. Цената за километър пробег трябва да е около цената на половин литър гориво, смятат таксиметровите шофьори.

Браншовиците обвиниха Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", че си затваря очите за такситата менте. Регистрираните таксита официално са 36 хил. автомобила и 49 800 лицензирани водачи, а в страната има 150 хил. таксиметрови апарата, посочват превозвачите.

Налагането на пределни цени за самозабравили се таксиметрови шофьори е напълно възможно във Варна, заяви шефът на местната ДАИ Коста Панайотов. В Пловдив също подкрепят идеята, но изчакват решение на правителствено ниво. 79 ст. е дневната тарифа в Русе и в момента не се обсъжда въвеждане на пределни цени с общинска наредба, съобщиха от управата на дунавския град. Ще направим обществено обсъждане и ще решим дали да поставим предел на цените на такситата и какъв да е таванът, съобщиха от общината в Бургас.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
21.01.2010 Таксиджиите готвят стачка заради повишаване на глобите за помпи
17.10.2009 Предлагат пределната цена на таксиметровата услуга да се определя от
общините
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).