"Слава" гние, няма пари за превръщането й в плаващ музей до брега

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:44 / 21.01.2016
1377
Липсата на финанси спира проекта за превръщане на последната българска подводница "Слава" в закотвен до брега плаващ музей. За това са нужни около 500 000 лева, обяви общинският съветник на Варна Борислав Гуцанов на заседание на комисията по финанси и бюджет, като предложи средствата да бъдат заложени в общинския бюджет за 2016 година. То обаче не срещна подкрепата на мнозинството във финансовата комисия.

На официална церемония през ноември 2011 г. тя бе извадена от състава на Военноморските сили. Вместо да бъде нарязана за скрап, каквато беше съдбата на "Надежда", военното министерство предостави безвъзмездно "Слава" на община Варна, за да бъде превърната в музей. Идеята на Съюза на подводничарите, след пенсионирането на подводницата бе, да изберат по-евтиния морския вариант за превръщането й в атракция, пред изваждането на сушата. Създадена бе и експерта група, която да уточни начинът на изложение и мястото, как гражданите да влизат в бъдещия плаващ музей и др. От Съюза на подводничарите пък изявиха готовност да работят безвъзмездно по подготовката и поддръжката на подводницата.

"Слава" е дълга 76 и широка 7 метра. С пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз по проект "633" или НАТО-клас "Ромео". На въоръжение във Военноморските сили на България е от 1985 година. Гордост за флота ни е, че "Слава", както и "Надежда", никога не са били прихващани от НАТО-вски кораби по време на учения. В момента бракуваната подводница стои закотвена във Военноморска база - Варна.

Източник: "Монитор"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).