Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
След "война" в съда: Майка от Варна загуби права над сина и дома си
Автор: Пламена Николова 09:14 / 30.07.2019Коментари (1)6174
©
Илюстрция
Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему“, е популярна реплика на Лев Толстой.

Майка от Варна загуби бракоразводна "война" в съда и бе лишена от правото да упражнява родителските права над сина си и да живее в дома си, научи Varna24.bg.

Според документите по делото "още от раждането на детето жената демонстрирала пълна незаинтересованост към него, оставяйки го в кърмаческа възраст на грижите на своя баща, като тя изчезвала от дома им. Държала се студено и с пълно безразличие както към него, така и към детето. Грижите за детето били винаги задължение на бащата, като с огромни усилия той успявал да я убеди да поеме част от задълженията по времето, когато той е на работа. Съпругата му при всеки повод относно организацията на домакинството  и отглеждането на детето вдигала скандали, обиждала мъжа си и стресирала детето. Съпругата му имала свой личен живот, собствена компания, употребявала алкохол и се прибирала когато намери за добре", споделя в показанията си пред съда бащата. 

След време бащата на жената починал и тя се преместила да живее при майка си на село, като се прибирала рядко в града при съпругът и детето си. Бащата отглеждал детето съвършено сам с помощта на родителите си. 

От години нямали никакви съпружески контакти. При редките си идвания в апартамента им, жената спяла в кухнята на шест сгъваеми стола.

През целият им брачен живот съпругата му не била внесла никакви средства в семейството, като нейната заплата и получаваните детски надбавки се изразходвали само за нейни лични нужди, се посочва в материалите по делото.

През лятото на 2017г., бащата поискал съдействие от Дирекция "Социално подпомагане" Варна за връщане на съпругата му в семейството и при детето. Съпругата му обаче отказала да се включи в отглеждането и възпитанието на детето, настройвала го срещу близките на бащата, отказала да подпише декларация за пътуване на детето в чужбина на екскурзия.

В последната година синът им започнал да провокира разговори за окончателна раздяла, но съпругата му категорично отказала. Опитал се "да установи фактическа раздяла“, но съпругата му депозирала сигнал в полицията.

В своя защита жената заявила пред съда, че вина за "непоправимо разстройство на брака" носи мъжа й и настоявала да получи родителските права и да прибере детето при себе си, като получава за отглеждането му издръжка от 250 лв. от мъжа си.  

Майката посочва, че неразбирателствата между страните започнали още по време на съжителството със свекърва й, като причина за това били интригите, обидите и пренебрежителното й отношение. Затова се наложило премествано при нейните родителите. 

Жената оспорила и твърдението, че е проявявала пълна незаинтересованост към детето и го е оставяла само и изчезвала от дома. Сама и с помощта на своята майка се е грижила за детето, като мъжът й никога не се е грижил сам за детето, още по-малко грижите за детето да са били негово задължение.

Сочи, че винаги тя се е грижела за домакинството и за детето, помагала му в подготовката, грижела се винаги да е чист, спретнат и подготвен за училище, а в дома да има топла храна. Нейните усилия винаги оставали недооценени от съпругът й, който намирал поводи за скандали, обиди и упреци.

Оспорила и твърденията, че имала свой личен живот със собствена компания, както и че е употребявала алкохол и се е прибирала когато намери за добре.

Сочи, че е имало случаи, в които заедно с детето са оставали при нейната майка, но това е било по-скоро като изключение, отколкото като правило, и винаги детето е било с нея. Твърди, че и към настоящия момент продължава да се грижи за детето, включително и да заплаща посещаваните от него уроци по математика и английски език.

Посочва, че отношението на съпругът й към нея се влошило изключително много след 2016 година, когато изплатили банковия кредит, с които закупили семейното жилище. Мъжът й казвал, че му харчела парите и че нямало никаква полза от нея. Когато излизал преди нея за работа, спирал тока и водата, за да не се трупали сметки, които той плащал.

Започнал да упражнява физическо насилие спрямо нея, изхвърлял я от дома им, поради което се налагало да иска съдействието на органите на полицията, за да може да влезе в семейното жилище.

Мъжът поискал да дарят жилището на малолетния им син, а тя предложила да запазят правото на ползване върху имота. Бащата започнал да настройва синът им, казвайки му, че майка му не го обича, защото не иска да му прехвърли семейното жилище. В следствие на това, детето започнало да се държи пренебрежително към нея, да я обижда, да хвърля предмети по нея. Стигнало се до там, че синът й заявил, че ако не му прехвърли апартамента, щяла да спре да съществува за него и той вече нямало да има майка. Затова майката смята, че под влияние на бащата при детето е налице симптом на родителско отчуждение. Ня също поискала съдействие от Дирекция "Социално подпомагане", откъдето й отговорили, че за да има необходимия ефект е нужно и синът й да участва в срещите, което той категорично отказвал да направи.

В доклад от отдел "Закрила на детето" се посочва, че момчето живее в добри социално-битови условия и неговият баща "задоволява адекватно основните потребности на сина си", хигиената в дома е на много високо ниво. Домът им е обзаведен е всички необходими мебели и електроуреди, необходими за едно домакинство. Социалните не отричат, че и условията в къщата на село, където живее майката на детето, също са добри.

В доклада на социалните се посочва още, че детето е с много добър успех и без проблеми в училище. Наблюдава се доста негативно отношение от страна на детето към майка му. За родителски авторитет се приема единствено бащата. Детето се чувства пренебрегнато от майка си, която по негови думи "поставя баба му преди него и постоянно е на село". Самото дете информира, че майка му не живее с тях, а е в жилището на баба му по майчина линия. Момчето категорично заявява, че желае да остане при баща си. Не е прекъсната емоционалната връзка между детето и майката.

Въпреки, че показва обич към сина си, интересува се от него, майката преди година избира да се дистанцира от него с мотив за предпазване от нейни проблеми. Посоченото повлиява преживяванията на детето й като формира обида, гняв и протестно поведение на момчето към нея. Към момента майката е затруднена в намирането на подходящ подход към порасналия си син, за което обвинява бащата. Към датата на изследването прекият процес по отглеждане, възпитание, издръжка и други нужди на И. са поети от бащата. По време на изследването той показва обич и загриженост към момчето, поддържа постоянни контакти с него, изградил е и съхранил връзка на доверие и сигурност със сина си, проявява интерес и внимание към образованието му, личния му и социален живот. Връзката с детето му (юноша) може да бъде определена като близка, силна, здравословна, сигурна. Бащата показва към сина си грижа, доверие, гордост. Изследването установява още, че момчето се намира в състояние на вътрешно напрежение и стрес, повлиян от ескалиращия родителски конфликт, в който е въвлечен.

Отсъствието на майката през последната година от общия им дом се възприема от момчето с обида, огорчение и гняв. Субективно възприема и преживява поведението на майка си като пренебрегване и емоционално изоставяне. Представата за нея е едновременно положителна и критична. Страданието на момчето се трансформира в критични умозаключения относно характера на връзката им.

Емоционалната връзка на момчето с баща му може да бъде дефинирана като топла, сигурна, близка, основана на доверие. Данните от изследването не установяват наличието на родителско отчуждение в контекста на СРО, но ориентират за значими проблеми в отношенията «дете - майка», които крият риск от емоционално отдалечаване (отчуждаване) между тях, на фона на ескалиращ родителски конфликт, в който момчето е въвлечено."

По делото е изслушано детето, което споделя, че майка му идва рядко в общия им дом - един, два, три пъти в месеца, за по един ден, ден и половина. Започнала да не се прибира от около една, две години. През миналата година отсъствала половин година. Първите няколко седмици не знаели къде е. После казала, че е била в болница и се е оперирала. Останал с впечатлението, че се опитва да го излъже. Казва, че майка му отивала при баба му, защото тя е по-важна за нея от него. Сочи още, че когато са заедно в общия им дом, се дразни когато му задава въпроси като на малко дете и му досажда, както и че му подрежда стаята, което той я моли да не прави, но тя продължава. Казва, че родителите му са имали само битови пререкания, нямали са сериозни скандали и да са си крещели и обиждали или удряли. Споделя желанието си да остане да живее при татко си. Сочи, че той го разбира, че имам нужда от пространство и му го дава, че имат  общи интереси, че го учи да следва мечтите си, че когато има проблем, той му съдейства, учи го, подкрепя го в избора му и в плановете за бъдещето му.

В заключение съдът намира, че семейната общност е разкъсана по необратим и непреодолим начин, като никой от съпрузите не желае запазването й. 

Съдът намира, че никой от съпрузите не носи изключителната вина за разстройството на брачните отношения, а всеки от съпрузите следва да поеме част от вината. Никой от двамата не е успял да намери път към другия, а е предпочел бягство /от едната страна/ или обвинения /от другата/ като опит за справяне със ситуацията на разпад на брачната връзка. Поради това съдът намира, че следва да обяви, че вина за разстройството на брачните отношения носят и двамата съпрузи.

По отношение на родителските права съдът намира, че същите следва да бъдат предоставени на бащата, както и семейното жилище. Освен това майката трябва да плаща издръжка от 150 лв. месечно, като при определен режим може да вижда синът си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.07.2019 г.
0
 
 
Нали половете са с равни права? Къде е проблемът?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: