Сложиха новите контейнери за смет, варненци пак изхвърлят боклук извън тях

Автор: Пламена Николова
Коментари (14)
10:45 / 20.07.2016
6607
Нови контейнери за смет са поставени в централната част на Варна, видя репортер на Varna24.bg.

Чистите съдове са радост за очите на варненци, след като до миналата седмица старите "бобри" преливаха и вмирисваха морската столица. На новите контейнери е изписана не само фирмата, но и координати за връзка. 

Репортерска проверка обаче установи, че на много места варненци продължават да изхвърлят отпадъците си извън контейнерите. Такова е положението на ул. "Опълченска" и ул. "Македония".

Преди броени дни кметът на Варна Иван Портних обяви, че новоизбраните фирми по чистота влизат поетапно в кварталите в "Приморски", "Одесос" , в "Аспарухово" и с. Звездица. За "Младост" и "Владиславово" има жалби, по които ВАС ще се произнесе през есента,допълни градоначалникът.

"Влизането в районите трябваше да стане в рамките на 3 месеца, за да могат фирмите да доставят новата техника и съдове, които изискваме, както и да създадат необходимата организация. Заради системното неизвозване на отпадъци обаче, инициирахме всички възможни действия по закон, и на практика съкратихме този срок. Това означава, че 25 автомобила, шест от които са клас Евро 6, вече стартират почистването", допълни той.

Поетапно ще върви подмяната на всички автомобили по този клас, както и на съдовете по улиците на града, като до месец - два сметопочистване във Варна ще бъде коренно различно. "15- годишните концесии, които наследихме и в момента приключваме, са правени във време, когато нуждите на града са били коренно различни. Затова новите договори са 5-годишни, което е достатъчен срок за актуализация на изискванията към фирмите", каза кметът.

Той коментира и липсата на адекватно сметосъбиране във Варна: "На сметопочистващите фирми, абдикирали от задълженията си, ще бъдат наложени максимални санкции! Последният пример е от края на миналата седмица, когато на много места в града не е имало сметоизвозване от петък до неделя. Гарантирам, че глобите ще са безкомпромисни. Подобно поведение в разгара на летния туристически сезон е недопустимо и трябва да бъде санкционирано", заяви Иван Портних. Той уточни, че най-сериозен е бил проблемът в район "Приморски", където фирма "Адиан" тотално не е изпълнявала задълженията си.

"Системното неизвозване на битовата смет в последните месец-два беше ежедневие в някои части на Варна, въпреки налаганите глоби", каза кметът. За последните две години фирмите са били санкционирани в размер на над 1,5 млн. лв.


Виж коментарите (14)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).