Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Случаите на конфликт на интереси във Варна намаляват
Автор: Екип Varna24.bg 13:19 / 17.05.2016Коментари (0)867
© Черно море
В зала "Пленарна" на община Варна се проведе шестият семинар по режима на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предназначен за представители на органи на местното самоуправление от областите Варна, Добрич, Разград, Силистра и Шумен. Семинарът е организиран в изпълнение на споразумение между Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Националното сдружение на общините в Република България и е част от кампания за превенция на конфликта на интереси чрез обучение на новоизбраните органи на местното самоуправление по режима на ЗПУКИ.

"Организират се общо 7 семинара за органите на местно самоуправление. Поканени са председатели на общински съвети, кметове, общински съветници. Целта е сравнително голямата по обем практика да бъде обяснена и да не се допуска конфликт на интереси", каза Николай Николов - вр. и. д. Председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Статистиката сочи, че от създаването на Комисията са проведени 1600 производства. В 104 случая има установени конфликт на интереси. 40% касаят органите за местно самоуправление, а в този режим са над 120 000 души в страната - кметове на общини, на кметства, на райони, общински съветници.

40% от тези 40 случая в общините са доказани - основно за общински съветници, които са били в конфликт на интереси.

"Случаите намаляват в сравнение с предишни години. Това се дължи на факта, че законът вече се популяризира. За община Варна всички декларации са подадени в срок. За цялата страна само 100 общински съветници не са подали декларации в срок. Това е работещ закон, който повишава доверието на гражданите към институциите", добави Николай Николов.

Минималният размер на глобата при влязла в сила решение с конфликт на интереси е 5000 лв. Налага се и санкция за неподадена декларация - 7000 лв. Отнема се и възнаграждението и материалната облага (ако има такава) в периода, в който виновният е бил в ситуация на конфликт на интереси. Наложените глоби общо са за около 2 млн. лв.

"В момента имаме проблем (като процедура), че решението е различно от санкцията. Добре е всичко да бъде в единен акт и лицето да може да обжалва. Глобите трябва да се намалят. За неподадена задължителна декларация е 1000 лв., но считам, че санкцията трябва да се прецезира до 300 лв.

Николай Николов добави, че на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси досега не е бил оказван политически натиск. В зала "Пленарна" присъства и друг член на тази комисия - Паскал Бояджийски, който подробно запозна присъстващите с разпоредбите на закона.

Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: