Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Служители на "Пикадили" готвят протест пред парламента
Автор: Екип Varna24.bg 15:30 / 04.07.2017Коментари (0)1539
© Черно море
Служителите на фалиралата верига от супермаркети "Пикадили" във Варна обявиха, че подновяват своите стачни действия и след седмица ще бъда пред Народното събрание в София.

Те разпространиха жалба, в която се настоява да им бъдат изплатени изработените заплати и да им бъдат внесени здравните и пенсионни осигуровки.

Ето какво се посочва в жалбата, изпратена до всички висши институции:

Служителите на магазини "Пикадили" управлявани от "Селект Трейд" ЕООД, бяха принудени да се самосъкратят по чл.327 ал.1 т.2 от кодекса на труда, поради неизплащане на трудовите възнаграждения още през месец март тази година. До тази ситуация се стигна поради липса на комуникация между нас и ръководството относно ситуацията във фирмата,но всъщност проблемите започнаха след обединението на Пикадили с Карфур.

Нашият казус е един от умишлените фалити, при които преди да се обяви несъстоятелност, започва едно незаконно прехвърляне на активи, за да се укрият средствата и да няма наличности за плащане на кредитори и заплати.

Ние, над 700 човека, служители до вчера на Селект Трейд ЕООД, сме заложници на шайка мародери, които най-нагло се подиграват с нас. За тези 700 семейства, на дневен ред не е лятната отпуска, а търсенето на нова работа, тегленето на заеми от банки и фирми за бързи кредити, които да покрият задълженията им натрупани в последните няколко месеца, заради това, че бяха откраднати техните заплати. Ние не молим, не предлагаме, а настояваме, заплатите на работниците от магазините "Пикадили", да бъдат изплатени от бюджетите за

представителни разходи (банкети, командировки и др.) на Народното Събрание, Министерски съвет и Президенството. Щом държавата намери стотитици милиони за КТБ, ще намери и няколкостотин хиляди лева, за да възстанови откраднати заплати. Откраднати, по вина на държавните институции, които създават всички условия, позволяващи на разни мошеници наричащи се "бизнесмени" и "работодатели", да се гаврят с хората пред очите на цяла България...

На 20.03.2017 г. организирахме първите стачни действия в София пред офиса на Селект Трейд ,който тогава се намираше на бул.Тотлебен 30-32; ет.2 и във Варна пред общината. Съответно никой от ръководството не пожела да застане пред служителите и да даде някакво адекватно обяснение, защо не са ни преведени заплатите, защо не са ни внесени осигуровките, защо се отдържат пари за ЧСИ-та, а не се внасят сумите по сметките на служителите.

Изготвихме декларация с нашите искания,която не успяхме да внесем в ръководството поради липса на такова, но я предоставихме на Омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова и на медиите. Написахме отворени писма до Президента г-н Румен Радев (вх.№ 92-00-284 входирано на 22.03.2017 г.),Премиера г-н Бойко Борисов (вх.№ 12-00-Г-026 входирано на 22.03.2017 г.),г-жа Корнелия Нинова (вх.№ 19-9 входирано на 22.03.2017 г.), както и жалба до Министерството на труда и социалната политика Изпълнителна Агенция "Главна Инспекция по Труда" (вх.№ 17055507 входирано на 16.03.2017 г.).

Отговор получихме от Президента г-н Румен Радев и Инспекцията по Труда, че са разпоредили проверка. 

Г-жа Мая Манолова ни прие в кабинета си, изслуша ни, дискутирахме и се зае с ангажимента да помогне. За наше огромно съжаление никой друг не се заинтригува от ситуацията в която се намираме.

Ние отказваме да повярваме,че живеем в държава в която всички институции знаят за неправомерните взаимоотношения между работодател и работник, както и за злоупотребите

свързани със заплащането и източване на средства и не се вземат необходимите мерки. В 21-ви век, в Република България, която е член на Европейския Съюз и е демократична държава се случва това?
В момента има около стотина служителки, които са все още в трудови взаимоотношения с фирмата,поради болнични за бременност и майчинство. Проблемите с които се сблъскват те в момента са предимно здравните осигуровки. Въпросът ни е, наистина ли е коректно фирмата да не внася здравни осигуровки на служителите си безнаказано при положение, че в търговския регистър фирмата още е със статус "активна"и това ли е единствения възможен вариант, те да напуснат? Как тогава са защитени от държавата? Редно ли е Инвестбанк да конфискува лични документи на служителите (трудови книжки), както и да присвоява счетоводна програма, чрез която се декларират осигуровките на служителите? Какво печели банката от трудовите книжки, те ще изплатят ли дълга на фирмата? Редно ли е в днешно време да живеем в страх, че утре някой незаконно може да реши да не ни плати дължимото? Какво да обяснят всички тези хора на своите деца, на банките които имат кредити, на енергодружествата?

Обръщаме се към Вас с молба за съдействие и разчитаме на Вашата решителна намеса за бързо изготвяне на промяна в законодателството в полза на служителите, среща на наши представители с Вас и незабавно изпълнение на нашите искания описани по долу,или ще сезираме съда в Страсбург.

Прилагаме изготвените от нас искания:

1.Незабавно изплащане на дължимите заплати по трудов договор.

2.Изплащане на обезщетенията и отпуските на всички служители.
3.Внасяне на сумите за осигурителен стаж и доход при пенсиониране.

4.Внасяне на здравни осигуровки и второ пенсионно осигуряване.

5.Внасяне на всички задължения по запорите към съдия изпълнител.

6. Назначаване на синдик, който да обработва документите.

7. Предоставяне на трудовите книжки на служителите.

Поради престъпното бездействие на всички институции,ние възстановяваме стачните действия. На 11.07.2017 г.в 09:00 часа ние ще бъдем пред парламента, очакваме и Вие да сте там!!!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: