Служители от МВР Варна и медици на протест срещу ниското заплащане на нощния и извънреден труд

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
11:47 / 26.06.2019
4921
Служители от системата на МВР към различни синдикални организации, както и медици от Варна, ще се включват в национален протест срещу ниското заплащане на нощния и извънреден труд, съобщи за Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация на служителите в МВР и действащ пожарникар във Варна.

Протестът е планиран за 5 юли от 14 часа пред Министерския съвет в столицата

"На 5 юли, когато е празника на МВР, организираме протестни действия заедно с нашите приятели от КТ "Подкрепа", Българския лекарски съюз и Българската асоциация по здравна грижа. Най-ниско заплатения нощен труд е в системата на МВР, само 25 стотинки на час. Тази сума е определена през 2006 г. и от тогава са минали 13 години. Има един парадокс в МВР, на нашата граница полицейските сътрудници получават 50 стотинки на час при нощни дежурства, а нашите служители 25 стотинки. Една и съща дейност, един и същи стрес и натоварване, а различно заплащане. Това води до напрежение между колегите и недооценяване. През годините е имало много становища и работни групи, но нямаме съпричастност от ръководството на МВР.  Ние настояваме да бъде заплащан нощния труд по 2,50 лв. на час. Към момента има множество заведени дела за приравняването от нощен към дневен труд, има един коефициент, по който се изчислява. Единствено в МВР няма такова приравняване. Затова има много искови молби и много спечелени дела към момента. Призоваваме всички, които оценяват нашия труд и искат да ни подкрепят да дойдат на 5 юли в 14 часа пред Министерския съвет в София", каза Ивайло Янчев. 

Очаква се между 100 и 150 човека ог Варна да се включат в протеста в столицата.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).