Собственици на заведения във Варна стягат протест срещу забраната за пушене

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:30 / 01.11.2012
1618
Собственици на заведения във Варна стягат протест срещу ембаргото за тютюнопушенето, което бе наложено от 1 юни. Той е насрочен за 22 ноември пред община Варна. Координацията на участниците става в специално създадена група във Фейсбук.

Заявка за протеста бе дадена и с писмо в първата седмица на октомври от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите у нас до всички държавни институции.

По данни на браншовите организации 85 процента от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи. В момента, след като зимата се задава все по-настойчиво и температурите падат, във Варна кафенетата и нощните клубове са празни заради липсата на възможност в тях да се пуши, установи наша проверка. В същото време десетки офиси на фирми, предлагащи е-цигари, зарибяват посетителите. Предлагат се пособия за пушене, течности с различни вкусове, цигари за еднократно ползване почти във всеки квартален магазин.

Въпреки това от 1 юни насам оборотите за ресторантите, баровете и капанчетата са паднали с 20-25%. По тази причина от БХАРА прогнозират да борсата да отидат около 34 000 души персонал, тъй като работодателите освобождават хора. От БХРА смятат още, че забраната ще намали приходите в бюджета с 228 млн. лева, в това число 12 млн. лева по-малко от осигуровки, 60 млн. лева по-малко от ДДС и от намаляване на данък "Печалба" със 144 млн. лв.

Собствениците и наемателите на заведения настояват да се върне старото положение - зали за пушачи и за непушачи, като припомнят, че преди 18 месеца са били заставени от държавата да инвестират във вентилационната техника и обособяване на помещения, а контролните органи са ги "накъсали от проверки". Ресторантьори се надяват да мине поправка в Закона за здравето, внесена от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, и поне в нощните клубове да се разреши пушенето.

Собственици на заведения във Варна са се изхитрили и са спретнали зали-градини със стъклени похлупаци, които се отварят и затварят при нужда. Други пък заключват отвътре заведението, поставят табела "Частно парти", а зад затворените врати клиентите си пушат на воля.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)

Още по темата (108):
17.01.2024 Може да пушите в ресторанти, барове и заведения от закрит тип, но има
условие
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
16.04.2018 Слабаков: Аман от педера**и, рецидивисти, цигани и непушачи!
19.06.2016 Бивш министър: Като цяло забраната за пушене на обществени места се спазва
07.04.2016 Плевнелиев зове депутатите да въведат правила за всички изделия за пушене
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).