Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Собствениците на заградения паркинг в "Кайсиева градина": Всичко е законно, ще строим кооперация
Автор: Пламена Николова 09:45 / 04.08.2016Коментари (3)5285
© Varna24.bg
След публикация на Varna24.bg "Реститути оградиха паркинг в "Кайсива градина" в редакцията се обади управителката на известна агенция за недвижими имоти във Варна, която обясни, че те са новите собственици на имота, а в ограждането му няма нищо нередно. Ето какво обясни Нели Георгиева:

"Имотът е купен напълно законно от предишните собственици, които пък са го закупили от реститутите. Имота има ПУП, има изменение на ПУП със заповед на кмета Иван Портних по чл. 16, с която се предоставя това място като урегулиран поземлен имот. В случая с този план са отнети 25% от всички върнати имоти безвъзмездно в полза на Община Варна с цел благоустрояване, изграждане на площадки, паркинги и др. 

Парцелите бяха разместени така, че да не засягат вече изградените блокове, детски площадки и др. обществени територии, като в същото време да има възможност за изграждането на нови детски градини, разширяване и дострояване на съществуващи паркинги. 

При направата на плана е установено, че в "Кайсиева градина" единствено законно построени са блоковете, училището и детската градина. За всичко останало не е имало отреждане. Няма ПУП от преди реституцията, т.е. по комунистическо време паркингите са изграждани без наличието на такъв. 

През 1998 г. връщат със закон на хората земята между блоковете. 

През 2000 г., когато се прави помощен кадастрален план. 99% от земята е реституирана с решение на Общинския съвет в града. Община Варна дава скица и удостоверение за незастроените части в част от имотите. Поземлената комисия възстановява бивши земеделски земи, които понастоящем се намират в строителни граници. 

През 2005 г. е започнала процедурата за изготвяне на ПУП за "Кайсиева градина", който е приет през 2010г. В него е предвидено само ниско жилищно строителство до 4 етажа с възможност цялата инфраструктура на квартала да се запази и да се разширят паркингите. Този паркинг, за който става въпрос, никога не е бил законен. 

През 2012 г. беше приет Общия устройствен план на Варна. В него вече се предвижда в "Кайсиева градина" да се строи до кота корниз 26 м., т.е. показателите са завишени. Тук ще вмъкна, че г-н Костадин Костадинов, който сега се обявява против новият ПУП на квартала, тогава е гласувал за ОУП на Варна с тези показатели. 

Държа да подчертая, че за конкретния имот, където ние имаме инвестиционни намерение, ще строим кооперация. При отреждането му от обществено за жилищно строителство, са запазени старите показатели, т.е. ще се строи ниско. Ние взехме това решение да има нормална жилищна кооперация.

Държа да подчертая, че според мен издадената от кмета на Варна Иван Портних строителна забрана за квартала е лобистка и ще падне в съда, тъй като тя няма предмет. Ние сме освободили всички комуникации, пътища, не заграждаме достъпа на никого до паркинги и др. обществени територии като детски градини или училища. Тези обекти не попадат в частните имоти. Що се отнася до нашата ограда, то според новите изменения на чл. 151 от ЗУТ от 2015 г. тя вече не се тълкува като строителство. Там е упоменато, че не се изисква разрешение за строителството на леки прозирни огради.

При предварителен разговор със собствениците сме се разбрали, че ще бъде оставен достъпа до основния паркинг. 

За две дървета, които ще бъдат премахнати, имаме заповед за премахване, издадена от Община Варна.

Готова съм на дебат юридически и архитектурен с всеки, който се обяви против нашите права на собственост.

Кажете как бих могла да привлека инвеститори в този град, ако всеки път, когато се предприеме нещо и за него има вече приети документи, пет човека излязат и започнат да викат пред Общината. И вследствие на това се вземат други решения. Така се нарушават правата и интересите на хората, които имат собственост", обясни Нели Георгиева.

Преди няколко дни общинският съветник Костадин Костадинов, който предприе акция по отмяната на ПУП-а на квартала именно за да стопира новото строителство коментира, че жалбата му в прокуратурата е стигнала до задънена улица. Наблюдаващия прокурор изискал по-подробни обяснения.

"Става въпрос за много сериозна мафия, която убива града. Прокуратура, съд, държава, никой не взема мерки. Има просто решение - реституираните имоти да бъдат отредени за озеленяване, а не за строителство. И така проблемът ще се реши. Кметът заяви, че е издал строителна забрана, но или тя не се спазва и никой не следи, или изобщо не е издадена такава. Защото новият строеж зад бл. 210 в "Кайсиева градина" е вече готов", допълни Костадинов.



Още по темата: общо новини по темата: 6
20.12.2016 »
02.08.2016 »
19.05.2016 »
11.05.2016 »
28.04.2016 »
27.04.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И какво му е законното? Преди години собствениците не са ли били обезщетени? Изграден жилищен комплекс с инфраструктура, паркинги и какво е това право? Безобразие!
Aнонимен
на 04.08.2016 г.
0
 
 
всичко в тази еб-на държава всичко е законно.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: