Социалните трапезарии изхранват над 1000 бедни варненци, 36 бездомници потърсиха подслон в приюта

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:54 / 22.11.2018
4747
Социалните трапезарии във Варна изхранват над 1000 бедни варненци, 36 бездомници потърсиха подслон в приюта. Това сподели за Varna24.bg директора на дирекция "Социални дейности“ в Община Варна Таня Василева.

"Както винаги Община Варна е създала необходимата организация, така че да не остави нито един човек, нуждаещ се от подкрепа в студените зимни дни от осигуряването на подслон и  на храна. Приютът за временно настаняване на бездомни лица е финансиран от местния бюджет на Община Варна с капацитет от 100 места. Към момента в приюта има настанени 36 човека. Само през последната седмица в резултат на влошените метеорологични условия в приюта постъпиха десет човека. Услугата е позната на лицата, които са останали без подслон, необходима е, търси се и те сами идват и търсят подкрепа от нас.  В приюта ние осигуряваме топлина, уют, съдействаме на тези хора за регистрация в Бюрото по труда, за възможност за трудова реализация. За тези лица, които са с влошено здравословно състояние, им съдействаме за явяване на ТЕЛК, съдействаме им и при подаване на документи за пенсиониране или пред други институции, където те се нуждаят от помощ и подкрепа. В центъра работя социални работници, две медицински сестри, така че своевременно се оказва подкрепа на всяко едно лице, което се нуждае от помощ.

Искам да благодаря и на активните граждани, които виждат бездомни лица и ни сигнализират. Ние реагираме незабавно заедно с органите на реда,“ каза Таня Василева, като допълни, че предстои и ремонт в приюта.

Община Варна има грижата и за осигуряването на прехраната на бедни варненци чрез услугата "социална трапезария“.

"Социалните трапезарии са две. В първият случай услугата се предоставя чрез домашният патронаж, а другата трапезария се предоставя чрез конкурс за работа на неправителствена организация. Капацитета на двете трапезарии е 1025 места. Обществена трапезария могат да ползват всички лица, които са в риск с ниски доходи или без доходи. Храната се раздава ежедневно в пунктове. Лицата, които имат нужда от услугата подават заявления в районните администрации по местоживеене. Комисия разглежда постъпилите заявления и осигурява храна на нуждаещите се“, обясни Таня Василева.

Според нея няма вариант някой да спекулира с услугата, а в случай, че се появи човек в нужда, който има нужда спешно от храна, дрехи или подслон, Община Варна реагира адекватно и оказва помощ докато се оформят нужните документи на човека за настаняването му в приюта или осигуряването на храна.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (181):
13.04.2019 Плитки средиземноморски циклони носят сняг и дъжд днес у нас
11.03.2019 Пролет ли? Вижте каква промяна ни очаква!
10.03.2019 Завръща ли се зимата?
28.02.2019 Невиждано голям сняг на Беклемето
26.02.2019 "Топлофикация" шокира няколко семейства!
24.02.2019 Ето в кои наши два големи града сутринта ще е най-мразовита
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).