Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Социалният блок в "Аспарухово" трябва да е готова до края на годината
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 16.04.2015Коментари (0)620
© Bulfoto
В социалния блок в "Аспарухово", който трябва да бъде изграден до края на годината, ще се настаняват хора от най-уязвимите групи на обществото, които нямат собствено жилище, независимо от техния етнически произход. Няма да се настаняват приоритетно ромски семейства, които нямат жилища или са пострадали от миналогодишното наводнение в квартала. Това заяви в интервю за Дарик Ани Николова - директор на общинската дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

Тя уточни, че представители на най-уязвимите групи са хората с увреждания, техните придружители, пострадалите от бедствието в "Аспарухово", както и хора, които живеят в лоши битови условия и имат ниски доходи. Предвижда се блокът да е на 6 етажа, да има 30 апартамента и да е за 84 лица. Апартаментите ще са едностайни, двустайни и тристайни, като по думите на Николова няма критерии, които да са свързани с преимуществено предоставяне на жилища на ромски семейства.

"Ясно са определени критериите, по които се кандидатства за тези жилища. Кандидатите не трябва да имат собствено жилище или трябва да са пострадали от бедствието в "Аспарухово". Така че не става въпрос за настаняване на хора, които са живели в незаконни постройки", увери директорът на общинската дирекция по европейските въпроси.

Изграждането на социалния блок се финансира изцяло от ОП "Регионално развитие", като жилищната кооперация трябва да е готова до края на годината. Ани Николова отрече думите на адв. Петър Николов от инициативния комитет на жителите на "Аспарухово", които са против изграждането на блока, че през тази година за построяването на жилищната кооперация не са предвидени европейски средства и блокът ще се строи с пари от общинския бюджет.

"Няма нищо такова - няма общинско участие и вследствие на подписания договор между общината и Министерството на регионалното развитие се поема ангажимент средствата за основните дейности по проекта да се изразходват по предназначение. До края на годината ще се представят и нужните документи за верификация на разходите. Проектът е сключен на 13 февруари 2015 г. и е за срок от 10 месеца. Тоест до края на годината трябва да са приключили строителните дейности и да са усвоени средствата", обясни Николова.

Срещу изграждането на блока се обявиха жители на кв. "Аспарухово", които наскоро внесоха в общината подписка с близо 5000 подписа против строежа. По думите на Николова преди подаването на проекта през февруари са били проведени обществени обсъждания, както и фокус групи с анкетно проучване, така че да се осигури обществената подкрепа за реализацията на проекта.

"Взехме предвид всички мнения "за" и "против" реализирането на проекта. Това е добра възможност общината да изпълни проект за изграждане на социални жилища и осигуряване на достъп до нормални условия на живот на хора, които са в уязвимо и неравностойно положение", каза шефът на европейската дирекция.

В разработените критерии за настаняване в блока пък е упоменато, че има определени изисквания, които трябва да се покрият. В това число влизат и хората, които са пострадали от бедствието в "Аспарухово". Представителите на уязвимите групи ще бъдат селектирани, като селекцията ще се прави на базата на общинската Наредба за настаняване на лица от уязвимите групи. Очаква се в следващите няколко месеца да стартира процедурата за подаване на документи.




Още по темата: общо новини по темата: 5
23.04.2015 »
15.04.2015 »
02.04.2015 »
18.12.2014 »
24.09.2014 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Катастрофи във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: