Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Софийски солисти" с Минчо Минчев и Джулио Бозети гостуват на 12 август във Варна
Автор: Пламена Николова 17:25 / 11.08.2020Коментари (0)2374
©
С концерта на 12 август в Английския двор на Археологическия музей Международният музикален фестивал "Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на проф. Минчо Минчев, който тази година беше удостоен с Огърлие "Златен век“ - почетното отличие на Министерството на културата за 2020.

Отличието беше присъдено за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Диригентът Пламен Джуров беше отличен като "Музикант на годината“ 2019 за изключителен принос към българската култура в традиционната анкета на предаването "Алегро виваче“ на БНТ, съобщиха от пресцентъра на фестивала.

Всяко гостуване на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров се търси от варненските почитатели на класическата музика като значимо събитие. А когато солистит е проф. Минчо Минчев, очакванията са за изключително вълнуващо преживяване. Това лято заедно с проф. Минчев ще солира и Джулио Бозети – обой. Срещата на такива артисти с признат принос към европейската музикална култура обещава зареждаща емоция, подплатена с висок професионализъм.

Маестро Джуров споделя идеята си за произведенията, включени в концерта: "В богатата музикална програма на "Варненско лято" искаме да представим интригуваща програма с главно действащо лице проф. Минчо Минчев. Това е съпоставка на четирима от великите композитори - Бах, Телеман, Хайдн и Бетовен, и ние я правим с провокативния въпрос "Как и защо историята пренарежда стойностите на произведенията във времето?" Отговорът лесно ще бъде намерен от тези, които чуят програмата ни, защото ние знаем, че аудиторията на "Варненско лято" е много чувствителна към подобни провокации“.

Ще прозвучат произведенията на Георг Ф. Телеман - Сюита "Дон Кихот", на Й. С. Бах - Концерт за цигулка и обой ре минор, на Йозеф Хайдн - Концерт за цигулка №1 до мажор и на Лудвиг ван Бетовен - Квартет оп. 95 /Сериозо/.

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. От 1990 г. е професор във Фолкванг Хохшуле в Есен – Германия. Канен е за солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др. Свирил е в Карнеги хол - Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон, Болшой театър и зала Чайковски - Москва, Фестивал хол и Роял Алберт Хол - Лондон, зала Херкулес – Мюнхен и др. Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и др. Правил е записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София, Радио и Телевизия–Букурещ и Белград, Радио Женева и др. Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и др.

Журира на престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Р. Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Младежта музицира (Германия) и др. Носител е на наградата на Българското национално радио Музикант на годината – 1993 и Награда за изключителен принос към българската култура за 2010.

От 1993 г. е председател на Фондация Панчо Владигеров и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари Панчо Владигеров. От 18 години провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация Св. Св. Кирил и Методий.

Артистичен директор на Международната лятна академия "Варненско лято“.

Джулио Бозети е роден през 1977, започва да свири на пиано в Музикалния институт Баравале в родния си град Фосано, Италия, и продължава със специалност обой в Консерваторията на Кунео (Пиемонте) в класа на проф. Р. Турола. Специализира в Музикалната академия в Амстердам при проф. Ян Спронг. Още по време на обучението си участва в камерни и симфонични концерти, опит, който скоро го отвежда на големите сцени. Има много участия в оперните театри на Ла Скала (Милано), Генуа, Рим, Бари, Трапани, както и във филхармоничните оркестри на Театър Реджо, Торино и  оркестър Верди, Милано. Работи с диригенти като Даниел Баренбойм, Рикардо Мути, Даниел Хардинг, Густаво Дудамел, Рикардо Шайи, Луис Бакалов, Даниеле Гати. През 2011 печели конкурс за английски рог и обой в Симфоничния  оркестър на БНР, има ангажименти със Софийската и Русенската опера и с камерен оркестър "Симфониета“ в София. Участва в редица камерни и симфонични формации с обой и английски рог в София и чужбина.

Още за концерта: https://www.facebook.com/events/556257745280462/

Билети за концерта можете да намерите на адрес:

https://fccvarna.bg/

Пълната програма на ММФ "Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн, а за "Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

ММФ "Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов“, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.



Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: