Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Солвей Соди" открива един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 15.06.2022Коментари (1)2789
©
“Солвей Соди", джойнт венчър между белгийската научна компания “Солвей" и турската индустриална група “Шишеджам" представи резултата от поредния мащабен инвестиционен проект в завода в Девня. Този проект за разширяване увеличава капацитета за производство на натриев  бикарбонат, дериват на калцинираната сода, в завода с 200 000 тона.

Новото съоръжение отговаря на нарастващото глобално търсене на натриев бикарбонат, базисен продукт, използван основно за очистка на димни газове в индустриални приложения и като добавка в храните за животни, наред с много други приложения. С тази инвестиция заводът в Девня, който е най-големият за производство калцинирана сода в Европа, се превръща във втория по големина завод за производство на натриев бикарбонат в Европа и един от най-големите в света.

Откриването на новата инсталация е част от събитията, организирани по случай 25-годишнината от приватизацията на “Солвей Соди". На него присъстваха високопоставени гости. Сред тях бяха представители на  акционерите в “Солвей Соди" - “Солвей" и “Шишеджам", посланикът на Кралство Белгия в България, областният управител на Варна, представители на държавната администрация, местните власти, синдикати и партньори, журналисти и служители.

"Изключително съм горд с това модерно и енергийно ефективно съоръжение, в което сме интегрирали целия натрупан през годините опит и най-добрите налични технологии“, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди". "Тази инвестиция допълва усилията през последните 25 години – инвестирахме 1,6 милиарда лева, за да направим този завод пример за индустрията на калцинирана сода и натриев бикарбонат."

Наред с тази инвестиция, “Солвей Соди" ускорява енергийния си преход с цел постепенното премахване въглищата до 2030 г. и достигане на въглероден неутралитет до 2050 г. Процесът  започна с проекта за съвместно изгаряне на биомаса, обявен през февруари тази година. Планира се той да бъде завършен до октомври 2022 г. и да намали с 20% емисиите на CO₂, свързани с производството на енергия в завода.

"С подкрепата на правителството и местните общности “Солвей Соди" е решена да продължи да инвестира в България и за в бъдеще“, каза Филип Керен, председател на борда на директорите на “Солвей Соди" и президент на глобалната бизнес единица на група Солвей за калцинирана сода и деривати. "За да постигнем нашите амбиции за устойчивост, трябва да продължим енергийния преход на завода. Искаме да произвеждаме енергия от местни устойчиви горива, вместо от изкопаеми, за да намалим емисиите на парникови газове и да защитим нашата конкурентоспособност. Водим борба с изменението на климата, както и да създаваме условия за нашия бъдещ икономически успех. Това ще ни позволи да продължим да се конкурираме с неевропейски производители, работещи в среда с по-малко регулации и съответно с по-ниски разходи. За да го осъществим, ще разчитаме на постоянната подкрепа на всички заинтересовани страни."

Негово превъзходителство, белгийският посланик в България също поздрави компанията и нейните акционери за значителната инвестиция, като спомена, че Солвей е еталон за стабилност, иновации и индустриално развитие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.06.2022 г.
0
 
 
За какъв "въглероден неутралитет" щом ще се гори биомаса, като че ли при този горивен процес ще се отделят водни пари!? Като го пишете това, вярвате ли си?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: