Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Солвей Соди представи на девненци проекта на инсталация за оползотворяване на алтернативни горива и биомаса
Автор: Пламена Николова 18:45 / 07.10.2022Коментари (0)1739
© Varna24.bg
Първа среща между жителите  на Девня и мениджмънта на най-големия завод за калцирана сода в Европа "Солвей Соди“ по инвестиционното им намерение за изграждане на инсталация за производство на пара чрез алтернативни горива, се проведе в читалището на града на 06 октомври 2022 г. На нея присъстваха Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди“, Тодор Николов, директор на проектите за енергиен преход на компанията, Янаки Янакиев, директор на ТЕЦ-а към компанията, Ивайло Иванов, мениджър по опазването на околната среда и Евгени Соколовски, независим експерт по управление на отпадъците и качеството на атмосферния въздух. Проектът е част от дългосрочната политика на "Солвей Соди“ за модернизация и опазване на околната среда – компанията вече е инвестирала 1,6 млрд. лв. в региона за последните 25 години, от 2005 г. насам е намалила с 90% емисиите на замърсители в атмосферата и с 30% въглеродния си интензитет, а бъдещата инсталация ще ускори тези процеси.

Мениджмънтът на компанията представи основните параметри на съоръжението - това ще бъде нова огромна инвестиция за региона, а за България ще бъде една от най-големите по размер за последните 20 години. "Солвей Соди“ в момента осигурява работа за около 1300 души – служители и доставчици, а изграждането и функционирането на съоръжението ще създадат още стотици работни места. Новата инсталация в Девня ще използва алтернативни горива от предварително третирани неопасни местни отпадъци и/или биомаса, като по този начин ще замени твърдите горива с устойчиви, местни, постоянно генериращи се възобновяеми ресурси. Проектът ще създаде нов подход за оползотворяване на нерициклируемите отпадъци в Североизточна Българияи така ще подпомогне чувствително процеса за намаляване на депонирането на отпадъци у нас. Европейските регулации предвиждат затваряне на голяма част от депата в България през следващите години и съоръжения като това предлагат много добро решение  за спазване на  законодателството. Ако отпадъкът остава на депа, вместо да бъде изгарян, това има много по-сериозен отпечатък върху околната среда и хората. "Депонирането уврежда природата ни“, каза директорът на проектите за енергиен преход в "Солвей“ Тодор Николов.

От дискусията с местните жители стана ясно, че основните им притеснения са свързани с качеството на въздуха и остатъчния отпадък след изгарянето на алтернативното гориво. От компанията сами обърнаха внимание на най-тревожните теми за местното население  – като опасенията от разнасянето на миризми, които да се усещат в околните населени места. Те разясниха, че за изграждането на инсталацията ще бъде използвана най-модерната и съвременна технология, която осъществява четири степенно пречистване на димните газове, в резултат на което емисиите в атмосферата ще са дори по-ниски от законно изискваните такива. В новото съоръжение ще се използва технологията SOLVAir® - система за пречистване на димни газове, която е патентована от група Солвей и очиства 99% от замърсителите във въздуха. Това, сравнено с емисиите в атмосферата на експлоатираните в момента инсталации, ще доведе до подобряване качеството на въздуха в региона.

Също така беше разяснено, че изпускането на миризми ще се предотвратява чрез технологични мерки предвидени в инсталацията. И напомниха на местните, че самите те прекарват по 10-12 часа всеки ден на територията на завода, а евентуален проблем с миризмите би довел и до проблеми със служителите. "Технологията няма да е нищо по-различно от това, което дишат в Париж и Виена“, добави Тодор Николов, давайки за пример двете западни столици, където подобни инсталации работят в самите градски центрове.

Кметът на Девня, Свилен Шитов, отбеляза, че "Солвей Соди“ е първият голям инвеститор, който подхожда прозрачно и информира обществеността за намеренията си още преди да са се случили. Той обърна внимание и на нуждата от контрол върху съоръженията. По тази тема изпълнителният директор на "Солвей Соди“, Спирос Номикос, подчерта, че компанията е част от международна група, която е на пазара от 160 години и всеки проблем с името й е тяхна лична отговорност. Компанията и местните хора се съгласиха, че доверието и непрестанната комуникация са най-важни за двете страни, за да бъде проектът успешен и полезен за общността там. Затова се разбраха всяка нова информация да бъде помествана на официалната страница на дружеството, а срещите между мениджмънта и хората от околните населени места да продължат.

"Може да гледаме на това като на боклук или като на енергия“, обобщи пред събралите се хора изпълнителният директор Спирос Номикос и очерта по-голямата картина пред хората – че в енергийния преход всяко нещо е суровина.

 











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: