Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Спасена пролет" - арт проект дава сцена за изява на художници от Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 30.05.2022Коментари (0)961
Проектът е на варненската Зона “Нира Арт" и арт мениджъра Нина Локмаджиева и включва специално създадени в последния месец творби живопис на пребиваващи в България професионални артисти.

Вернисажът е на 31 май от 16 до 19 ч. на ул. “Св. Климент" 23 Б във Варна. Изложбата ще остане във Варна до 21 юни.

Изложбата "Спасена пролет" е международен арт проект на Нина Локмаджиева и варненската Зона "Нира Арт", който дава друг поглед към пребиваването в България на професионални творци от Украйна. Преди месец Нина закупува художествени материали - платна, четки, бои и ги предоставя на издирените от нея украинки с академично художествено образование, които са намерили временно убежище у нас - във Варна, Слънчев бряг, Банско. Проектът е подкрепен с готовност от популярната българска компания производител на акрилни бои “Лорка". Дамите рисуват още и с маслени бои, туш и темпера.

"Идеята ми беше - споделя Нина Локмаджиева, - вместо обичайната благотворителна продажба, този проект да даде възможност на художници с добра кариера в своята страна и в Европа да се представят пред българската публика и не да чакат на благотворителни жестове, а сами да заработват средства със своето изкуство. Тези дами са уважавани в творческите общности на Харков, Одеса, Николаев, имат редица самостоятелни изложби, водят майсторски класове. И най-важното - те не спират да рисуват, независимо от превратностите на съдбата. Дори фактът, че някои от тях не бяха си взели дрехи, но бяха тръгнали с любимите си четки, за мен беше показателен, че съм попаднала на истински артисти, които живеят чрез изкуството. Затова смятам, че те заслужават тази възможност да се представят пред българската публика, а и ние като потребители на изкуство заслужаваме да разширим погледа си към творческите процеси в тяхната страна."

Изложбата е съставена от работи живопис върху платно, рисунки и акварел, приложно изкуство. Част от проекта е и една ленд арт композиция - с минимална артистична намеса куп скали на брега в курорта “Св. св. Константин и Елена" са превърнати от Юлия Павлова от Одеса в загадъчно чудовище. Това морско чудовище присъства на плаката на изложбата. Юлия Павлова се представя още с абстрактни композиции и малки обекти - рисувани автентични камъни от българския бряг.

Алла Хмел показва градски пейзажи от Варна и Несебър с цъфтящи пролетни дървета. Нейната сестра Галина Хмел е нарисувала своята запазена марка - симпатични духчета - ангелчета, около които винаги се открива по едно намигване към бита. Двете сестри са подготвили и ефектни работи декоративно изкуство, които са авторски прочит на традиционната украинска петриковска живопис.

Алина Храпчинска от Харков изпраща от Банско планински и морски пейзаж, но и една носталгична картина с украинска църква. Нейната сестра Марина Доброволска рисува ефирни букети от полски цветя и звучни натюрморти. Нейна е и единствената картина в изложбата, която напомня за войната, но през образа на едно дете.

Елена Вороненко от Харков се включва в проекта с морски пейзажи, натюрморт и абстрактна композиция.

Наталия Захарчишина от Одеса е пресъздала буйния цъфтеж на дърветата в Морската градина на Варна, сред тях и любимото на децата Криво дърво.

Наталия Овчаренко от Ворзел, близо до Киев, е рисувала в Двореца в Балчик, вгледала се е и в деликатните вибрации на едно водно конче.

Татяна Дердей от Николаев участва в “Спасена пролет" в маслена живопис - деликатни пейзажи предимно от черноморския бряг, в които е запечатала първите си впечатления от Варна.

Изложбата “Спасена пролет" се открива на 31 май 2022 с вернисаж от 16 до 19 ч. и ще остане до 21 юни в Зона "Нира Арт" във Варна.

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1433129200534504/1433129220534502

Зона “Нира Арт":

https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

www.ArtVarna.net

Информация и репродукции: Зона “Нира Арт"

Участници: Алина Храпчинска, Алла Хмел, Галина Хмел, Елена Вороненко, Марина Доброволска, Наталия Захарчишина, Наталия Овчаренко, Татяна Дердей и Юлия Павлова.

Куратор: Нина Локмаджиева








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: