Специалист: Грипната епидемия ще връхлети Варна през януари!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:41 / 09.10.2019
5697
Грипната епидемия се очаква да връхлети Варна през януари, а най-добрата превантивна защита срещу тежкото боледуване е ваксинацията, коментира за Varna24.bg управителят на ДКЦ 1 "Св. Климентина" във Варна, д-р Иван Иванов.  

"Навлизаме в сезона на острите вирусни инфекции, като сред най-честите е грипът. През януари се очаква нарастване на грипните заболявания във Варна и епидемия. Затова, както съветват и личните лекари, най-добрата защита е ваксинацията. Добре е всеки, който няма някакви хронични заболявания, да се ваксинира, защото тази година се очакват различни щамове. В ДКЦ 1 "Св. Климентина" може би от десет години ваксинираме целия персонал и нямаме болнични за този период.

Бих посъветвал също хората да употребяват предпазни средства като маски, да се избягват места със струпването на болни хора, след всяка манипулация или работа да се измиват добре ръцете, да се проветряват често стаите. Хубаво е в зимния период да се използват храни богати на витамини, също и противогрипни медикаменти, които могат да заздравят имунната сила на организма", коментира д-р Иванов.

Той обаче е категоричен, че преди да предприеме ваксинация, всеки трябва да мине преглед при лекар, за да се установи, че е напълно здрав. 

"Трябва хората да са сигурни, че са здрави, защото има противопоказания при ваксините, ако се поставят на болен човек. Недопустимо е ваксиниране при температура, при настинка или друго неразположение, защото може да има и обратен ефект", допълни още специалистът. 

Той обясни, че тази зима се очакват четири основни вируса и те са заложени във ваксината, която вече е пусната на пазара. Сред тях отново са птичи и свински грип, както и още два вируса, които все още не е ясно в кой точно период ще навлезнат. 

"Всяка година Световната здравна организация прави определени изследвания и те знаят в кой район какъв вирус ще удари и какви ваксини трябва да се разработят, за да се реагира навреме. Спомням си за години, когато имаше пандемии и бяха затваряни масово училища, детски градини и здравни заведения. Вече има по-добра профилактика и нещата не са толкова трагични", допълни специалистът. 

На въпросът какво мисли за масово разпространеното схващане, че се разпространяват вируси, за да процъфтява фармацевтичната индустрия, д-р Иванов каза:

"Аз съм рентгенолог, не съм вирусолог, но смятам, че всеки лекар е дал Хипократова клетва и сме се заклели да помагаме на хората, не да им вредим. Затова не мога да допусна, че има колеги, които биха направили подобно нещо. Така, че мисля че подобни хипотези са несериозни".

Какво още каза специалистът вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (142):
02.04.2024 Доц. Кунчев: Ако една кашлица се задържа повече от седмица и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, направете изследване
27.12.2023 Скоро: Универсална ваксина срещу грип, предпазваща от няколко щама
17.01.2023 Край! Учениците в Бургас се връщат в класните стаи!
10.01.2023 Обявиха грипна епидемия в Бургас
13.10.2022 Проф. Ива Христова: Не се очаква голяма ковид вълна
13.10.2022 885 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).