Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист: Грипната епидемия ще връхлети Варна през януари!
Автор: Пламена Николова 09:41 / 09.10.2019Коментари (0)5592
© Varna24.bg
Грипната епидемия се очаква да връхлети Варна през януари, а най-добрата превантивна защита срещу тежкото боледуване е ваксинацията, коментира за Varna24.bg управителят на ДКЦ 1 "Св. Климентина" във Варна, д-р Иван Иванов.  

"Навлизаме в сезона на острите вирусни инфекции, като сред най-честите е грипът. През януари се очаква нарастване на грипните заболявания във Варна и епидемия. Затова, както съветват и личните лекари, най-добрата защита е ваксинацията. Добре е всеки, който няма някакви хронични заболявания, да се ваксинира, защото тази година се очакват различни щамове. В ДКЦ 1 "Св. Климентина" може би от десет години ваксинираме целия персонал и нямаме болнични за този период.

Бих посъветвал също хората да употребяват предпазни средства като маски, да се избягват места със струпването на болни хора, след всяка манипулация или работа да се измиват добре ръцете, да се проветряват често стаите. Хубаво е в зимния период да се използват храни богати на витамини, също и противогрипни медикаменти, които могат да заздравят имунната сила на организма", коментира д-р Иванов.

Той обаче е категоричен, че преди да предприеме ваксинация, всеки трябва да мине преглед при лекар, за да се установи, че е напълно здрав. 

"Трябва хората да са сигурни, че са здрави, защото има противопоказания при ваксините, ако се поставят на болен човек. Недопустимо е ваксиниране при температура, при настинка или друго неразположение, защото може да има и обратен ефект", допълни още специалистът. 

Той обясни, че тази зима се очакват четири основни вируса и те са заложени във ваксината, която вече е пусната на пазара. Сред тях отново са птичи и свински грип, както и още два вируса, които все още не е ясно в кой точно период ще навлезнат. 

"Всяка година Световната здравна организация прави определени изследвания и те знаят в кой район какъв вирус ще удари и какви ваксини трябва да се разработят, за да се реагира навреме. Спомням си за години, когато имаше пандемии и бяха затваряни масово училища, детски градини и здравни заведения. Вече има по-добра профилактика и нещата не са толкова трагични", допълни специалистът. 

На въпросът какво мисли за масово разпространеното схващане, че се разпространяват вируси, за да процъфтява фармацевтичната индустрия, д-р Иванов каза:

"Аз съм рентгенолог, не съм вирусолог, но смятам, че всеки лекар е дал Хипократова клетва и сме се заклели да помагаме на хората, не да им вредим. Затова не мога да допусна, че има колеги, които биха направили подобно нещо. Така, че мисля че подобни хипотези са несериозни".

Какво още каза специалистът вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 141
27.12.2023 »
17.01.2023 »
10.01.2023 »
13.10.2022 »
13.10.2022 »
06.10.2022 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: