Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист към МБАЛ "Св. Анна": Зад невинното хъркане нощем може да се крие коварно заболяване!
Автор: Екип на Varna24.bg 08:30 / 22.09.2019Коментари (0)7373
© Varna24.bg
Още около 60 варненци ще имат шанса да се възползват от безплатните прегледи  за профилактика на сънна апнея в МБАЛ “Света Анна - Варна", съобщи за Varna24.bg д-р Благовеста Спасова, координатор на проекта в отделение УНГ към здравното заведение. 

До момента през програмата са минали 340 варненци. Специалистът препоръчва на всеки да намери време за да се погрижи за здравето си, тъй като зад невинното похъркване вечер може да се крие опасно заболяване. 

В специализирания кабинет 30 минути са достатъчни на медиците, за да установят наличието на повишен риск от обструктивна сънна апнея.

Изследването не се поема от Здравната каса, но жителите на община Варна могат да се погрижат за този проблем абсолютно безплатно, благодарение на общинската програма за профилактика на сънна апнея, която за трета поредна година обезпечава финансово тестовете. Желаещите могат да се запишат за профилактичните прегледи на тел. 052 821 375 всеки ден от 8 до 15 часа. 

"Програмата е за превенция и профилактика на сънната апнея, защото това като заболяване бива диагностицирано единствено и само с изследване полисомография. Целта на нашата програма е да идентифицираме пациенти, които в бъдеще имат риск от развитие на сънна апнея. В зависимост от показателите, които ние следим, преценяваме в каква насока да насочим пациента, дали ще се изчака или ще се предпише оперативно или консервативно лечение.

Ние следим за спиране на дишането по време на сън или т.нар. апноични паузи, както шумно дишане и хъркане. Това са нещата, които изострят най-много вниманието не толкова на пациентите, колкото на техните близки. Сънната апнея е мултифакторно заболяване. Факторите могат да бъдат анатомични, психологични и неврологични, затова и подхода е многофункционален. Затова различни специалисти се занимават с този проблем, включително и личните лекари трябва да обръщат внимание на своите пациенти. Тази болест води до хипертонична болест, наднормено тегло и ред други здравословни проблеми.

За съжаление сме цялостен организъм и всяко едно заболяване води след себе си куп "приятели", които да допълнят цялата картина. При хепортонията хората в началото може изобщо да не предполагат, че имат високо кръвно. Започва една уморяемост и сънливост през деня. Това са нещата, които карат пациентите да потърсят лекарска помощ. Интернет е един от най-достъпните методи за набавяне на информация и когато хората намерят там информация за проблема си , разбират, че не е за пренебрегване. Трябва да се питаме защо съм уморен сутрин, защо се будя често, защо качвам килограми и не мога да ги сваля?

След като бъде диагностицирана сънната апнея или потенциален висок риск за развитието й, ние можем да помогнем с хирургични методи. Това е единствения начин за корекция на една анатомия. Тези хирургични методи са различни. При нас се практикува използването на радиочестотна хирургия и метод чрез скалпел.

Самолечението и ненаблюдаването при деца особено може да доведе до нарушен гликемичен контрол и наднормено тегло. От там повишаване нивата на кръвната захар. Когато едно дете не спи и не бодърства качествено, това му нарушава нервно-психическото развитие. Затова е много важно децата да спят добре. Децата трябва да се наблюдават, защото има други заболявания, които имат същите симптоми", сподели специалистът.

Какво още каза д-р Благовеста Спасова, вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: