Специалист от Варна: 90% от кожния рак е лечим, ако се открие навреме

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:57 / 19.06.2017
4255
90% от кожния рак е лечим, ако се открие навреме. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" д-р Вилияна Ганчева, специалист по кожно-венерически болести. Затова е много важно при всяко съмнение за проблеми с кожата да се потърси веднага дерматолог, добави тя.

През лятото човек се излага повече на слънце и би следвало да взима предпазни мерки. Високите температурите и влажността се отразяват зле на кожата и могат да доведат до гъбични инфекции. Безконтролното излагане на слънчеви лъчи пък може да предизвика преждевременно стареене, нежелани пигментации, увреждане на очите, влошаване на някои кожни болести и други.

Най-елементарните предпазни мерки са човек да не се излага на преки слънчеви лъчи от 11 до 16 ч., когато интензитетът им е най-силен. Важно е също да се излиза навън винаги с шапка, очила и подходящи дрехи. Това важи с особена сила за малките деца. 80% от уврежданията на кожата настъпват именно до 18-годишна възраст и след това са предпоставка за кожни тумори, предупреди д-р Ганчева.

Тя каза също, че слънцезащитните средства като различни кремове например, трябва да се ползват 20 минути преди излагането на слънце. Освен това тялото трябва да се маже на всеки 2 часа, тъй като при къпане и плуване намазаното се отмива. Има и друго. Когато ползваме защитен крем, не бива да смятаме, че можем да стоим по-дълго на плажа или да отидем там в 12 часа, каза още дерматологът.

Съветът на специалиста е при всеки кожен обрив, болка, сърбеж по кожата или нехарактерни бенки да се търси веднага специализирана помощ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).