Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специалист от Варна: Държавата трябва да поеме изцяло зъболечението на деца и пенсионери
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 11.04.2017Коментари (0)1397
©
Безплатните дентални услуги, осигурени от Здравната каса, са крайно недостатъчни. А здравеопазването при децата, включително и в денталната му част, трябва да бъде напълно безплатно. Това мнение изрази в интервю за Дарик проф. д-р Стефан Пеев, ръководител на първия у нас Университетски медико-дентален център във Варна.

Според проф. Пеев Касата трябва да поеме лечението на тотално и частично обеззъбяване при възрастните. "Става въпрос за нещо, от което пациентите физически се нуждаят. От възможността възрастните хора с тотално обеззъбяване да могат да се хранят", изтъкна специалистът.

На преглед при дентален лекар трябва да се ходи минимум веднъж в годината. Тези, които са предразположени към определени заболявания на устната кухина, трябва да го правят и по-често. При някои заболявания се препоръчва преглед на всеки 3 месеца, посочи професорът.

Мъжете са по-боязливи от срещите със зъболекар, но пък по-лесно вземат решение. На пръв поглед като пациенти жените са по-смели, но по-колебливи във вземането на решение за лечението.

Някои пациенти трудно се подлагат на дентално лечение с местна упойка, затова се налага обща анестезия. Това са случаи, в които пациентите страдат от психични заболявания, както и при по-страхливи деца. Някои интервенции пък не позволяват да бъдат проведени по оптимален начин с местна упойка и се налага пълна, обясни проф. Пеев.

От гледна точка на медико-биологичните предимства времето на изкуствените ченета отдавна е отминало. Поради финансовата причини обаче много пациенти все още разчитат на тях.

Като цяло информираността на българина по отношение на денталните проблеми се повишава, отчете специалистът. Ръководеният от него Университетски медико-дентален център е част от Факултета по дентална медицина към Медицински университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" - Варна. Центърът функционира вече повече от 2 години, като с възстановени усмивка и здраве са хиляди пациенти.

В Центъра има завършен цикъл на лечение на пациентите. Много са технологиите, внедрени за първи път в страната. Сред тях е новият апарат за лазерно заваряване, с който се изработват изключително прецизни конструкции.

Новости в имплантологията се появяват непрестанно. Появяват се и нови видове имплантанти. Последният писък е титан-циркониевата сплав. Това е първият материал, който е създаден за изработване на дентални имплантанти, всички останали са заимствани от промишлеността. Титан-циркониевата сплав е по-здрава от обикновения титан и връзката с костта е по-стабилна, обясни проф. Стефан Пеев, който е един от първите лекари у нас с придобита специалност "Дентална имплантология".

Лекар по дентална медицина е престижна професия. Затова за нея има голяма интерес както от наши сънародници, така и от чуждестранни студенти, основно от страни-членки на ЕС. Такива са 20 на сто от всички студенти във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет, отбеляза още проф. Пеев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: