Специалист от Варна: Отказът от поставяне на ваксини при децата крие огромни рискове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:47 / 28.11.2016
1656
Отказът от поставяне на ваксини при децата, може да доведе до различни инфекциозни заболявания. Това каза за "Фокус" д-р Каролина Васева, зам.-председател на Сдружение на семейните лекари във Варна. 

Тя припомни, че преди няколко години е имало тежка епидемия от морбили, вследствие на която са починали 15-16 деца от страната. По думите й трагичните инциденти са резултат от недоброто обхващане на особен контингент от роми. 

"Определено може да се стигне до сериозни последици. Съществува риск от заболявания, като дифтерия, тетанус, морбили или паротит (заушка). При неимунизираните деца има реална опасност от развиване на такива тежки болести, а и настъпване на последващи усложнения, както споменах, може да се стигне дори до смъртни случаи", подчерта д-р Васева. 

Тя посочи, че задължителните имунизации за децата на възраст до 1 година се извършват в родилния дом и включват противохепатитна ваксина, която се поставя на 2, 3 и 4 месеца. При тази възрастова група се прилагат и ваксини за дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца, противохепатитна в едно, и синфлорикс (ваксината срещу пневмококови инфекции и менингит). 

"На година и 1 месец имаме една ваксина за морбили, паротит и рубеола, до навършване на 2 годинки - реимунизация на пневмококовата ваксина и на 5-компонентната ваксина за целия тетанус коклюш полиомиелит и хемофилус. На 6 години правим ваксина тетраксим - дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. На 7 годинки проверяваме дали има имунитет за заболяването туберкулоза с проба манту. На 11 годишна възраст пак повтаряме пробата манту, а на 12 г. поставяме 2 ваксини - дифтерия и тетанус, извършват се и реимунизации против морбили, паротит и рубеола. На 17 г., в 10 клас, имаме отново проверка на манту и тетанус и дифтерия", обясни специалистът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).