Специалисти алармират за опасно мъртво течение по морето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:58 / 11.08.2015
904
Специалисти алармират за опасно мъртво течение през август по българските плажове. По данни на Българския червен кръст от началото на годината досега случаите на удавяния са 50.

Сред най-честите причини за инциденти в морето са неспазването на указанията на спасителите и подценяване на флаговата сигнализация. Въпреки предупрежденията на водните спасители и червените флагове много летовници настояват да влизат във водата, където видимостта е ограничена заради пясък и водорасли, а на места има дълбоки ями.

За изминалия уикенд са регистрирани пет удавяния - английски, израелски, румънски и български турист са загинали по българското Черноморие. Данните показват, че 80% от фаталните морски инциденти се случват на неохраняеми плажове, а само 20% от тях в морските курорти.

Мъртвото вълнение е основна заплаха за плажуващите. То е особено опасно за слабите плувци или хората, които не умеят да плуват, но може да има скорост достатъчна да отнесе дори опитни плувци навътре във водата. Обстоятелството, че зоната на мъртвото течение обикновено изглежда по-спокойна и по-подходяща за плуване от съседните, по-плитки зони създава допълнителна опасност. 

Мъртвото течение не тегли към дъното, а навътре в морето.
То невинаги е лесно разпознаваемо за средностатистическия плажуващ. В някои случаи мъртвото вълнение може да бъде разпознато по един или повече от следните признаци: район със забележимо различен цвят на водата, постоянен поток от морска пяна, водорасли или друга плаваща материя, който се отдалечава от брега, неравномерност в изгледа на разбиващите се вълни.

При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно и за добър плувец. Важно е да се запази самообладание. Не е препоръчително да се правят опити да се плува срещу течението, защото това може да доведе до изтощаване на плувеца без да го прибилижи към брега, и в последствие да предизвика уплаха и паника. 

Техниката на излизане от течението е да се плува успоредно на брега, докато се излезе от течението, а след това към брега. Ако плувецът не може изплува от течението, може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето, където мъртвото течение престава, и оттам да доплува до брега заобикаляйки го. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).