Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специални музикални изненади са подготвили от "Отвъд нотите" за Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 08.06.2023Коментари (0)639
©
Носителите на “Латино Грами" “Нови български гласове" с диригент Георги Петков и триото на Роберто Фонсека са подготвили специална песен от Добруджа в проекта “Отвъд нотите“, вплетена в пиесата “Bulgarian" на пианиста от Buena Vista Social Club, с което ще зарадват варненската публика на 2 юли в Летния театър от 21:00 ч. Това съобщиха организаторите за Varna24.bg.

Роберто Фонсека композира пиесата “Bulgarian" още през 2009 г., като по този начин показва вдъхновението си от българската традиция и възхитителното си отношение към нашия фолклор. Тя е включена в албума му “Akokan" (“Сърце").

Оттогава композицията присъства неизменно в концертните изяви на кубинския пианист. Затова и при създаването на проекта “Отвъд нотите" първата пиеса с нов завладяващ хоров аранжимент, дело на композитора Георги Петков, е именно “Bulgarian", в която са вплетени мотиви от песни от различни фолклорни региони. Самият Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков, възкликва, че този аранжимент го кара “да се уверя в съществуването на Бог". Тук

българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Георги Петков е носител на много международни награди, като със записа “Al Este del cante" на международния проект “Еструна" той и неговите възпитаници от камерен хор “Нови български гласове" спечелват най-престижната награда в света на музиката - Latin Grammy през 2018 г.  Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор. Затова и на него са поверени вокалните аранжименти на новия проект. Хор "Нови български гласове" са гласовете на Мария Александрова, Моника Иванчовска, Радостина Стефанова, Вероника Начева, Татяна Вълканова, Боряна Василева, Моника Божичкова, Румяна Колева, Евелин Веселинова, Адела Марковска. Репертоарът на хора е много богат и се състои от песни от всички фолклорни области в България, както и произведения от православното богослужение.

Те са главните участници в проекта “Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови български гласове", който ще зарадва варненската публика на 2 юли от 21:00 ч в Летния театър във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: