Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специално за Varna24.bg: Управителят на "ВиК – Варна" ООД за инвестициите, авариите, плановете
Автор: Димитър Щерев 08:24 / 26.02.2024Коментари (20)8482
©
Инж. Веселин Русев, управител на "ВиК – Варна“ ООД, даде интервю за Varna24.bg, в което отговори на важни въпроси, които вълнуват варненци и жителите на областта:

Инж. Русев, измина една година от началото на Вашето управление във "ВиК – Варна“ ООД, как бихте я обобщили?

Без да се хваля, мога да кажа, е, че за една година успяхме да свършим много неща. По моя инициатива проведохме интензивни разговори с почти всички кметове от областта за определяне на най-спешните инвестиции във водопреносната мрежа в техните общини, за да се подобри качеството на доставяната от нас услуга. Този списък вече е готов и аз го представих на областния управител г-жа Андрияна Андрева и вече започваме работа по него. За една година "ВиК – Варна“ ще инвестира около 7 млн. лева в проекти в областта.

Успяхме да овладеем проблема с честите аварии на магистралния водопровод Варна – Златни пясъци в частта близо до паметника на българо-съветската дружба. Със собствени средства подменихме 120 м. от стъклопласта в най-рисковия участък. Чакаме вложените средствата да ни бъдат възстановени от "Български ВиК холдинг“ на база подадените документи и в резултат на решението на Общото събрание от миналата година този ремонт да се финансира със заем от холдинга. Поставили сме на първо време спирателни кранове , за да ограничим района, оставащ без вода, в резултат на често авариращия водопровод в кв. "Максуда“. Там също предстои смяна на тръбата, за да намалим риска от чести аварии в бъдеще. 

Дружеството е в прекрасно финансово здраве. За 2023 г. ще отчетем 5 млн. лева печалба, която е повече от 2 пъти по-голяма от тази през 2022 г. Увеличихме събираемостта. Правим всичко необходимо да мотивираме нашите работници и служители, инвестираме в мрежата доколкото ни позволяват възможностите и инвестиционната програма. Въпреки някои административни пречки правим всичко необходимо европейският проект да се движи в срокове, но, за съжаление не винаги успяваме, за което се извинявам искрено на гражданите на Варна.

Какви са причините за честите аварии по водопреносната мрежа във Варна?

Основният проблем за възникването на аварии се крие в остарялата и амортизирана водопроводна мрежа. Все още на абонатите се доставя вода по тръбопроводи от етернит и стомана, положени през миналия век (70-те и 80-те години). Стоманените водопроводи, например, са със срок на годност от 10 г., но продължават да се ползват. Те са на 100% амортизирани и трябва да се подменят. Затова се разработва инвестиционна програма, в която невралгични точки от водопроводната система, се залагат за подмяна с нови съоръжения.

В кои райони стават най-често аварии и защо?

Най-често аварии възникват в тези райони, в които над 70% от положените водопроводи са от азбестоциментови тръби (етернит). Това са районите около и над фабрика "Христо Ботев“, Цветния квартал, кв. "Чайка“, както и около II корпус на Икономическия университет. Магистралният водопровод "Варна - Златни пясъци“, който осигурява вода за курортните комплекси, е изграден през 60-те години на миналия век и преминава изцяло през имоти, които тогава са били основно лозя и градини, но сега огромната част от тях попадат в регулация и са част от града. Спирането на такъв водопровод, независимо по каква причина, оставя стотици хора без вода.

Неведнъж сме говорили за активните строителни дейности, за застрояването и презастрояването на града. По този повод трябва да кажем, че всеки ден има предизвикани аварии от строителни фирми, независимо от дадените указания. Но в крайна сметка винаги се смята, че липсата на вода е заради действия на "ВиК-Варна“ ООД.

Колко приблизително (по груби разчети) би струвала подмяната на тръбите, така че да не се случват аварии?

Такива разчети, дори и груби, няма как да се направят, защото водоснабдителната система не е само подмяна на тръби. Има пречиствателни станции, водоеми, резервоари, въздушници, водопроводни отклонения, спирателни кранове и др., стотици съоръжения по системата. Както всяко остойностяване, дори на малък квартал, се изисква поне идеен проект с всички детайли по мрежата.

Хората се оплакват от бавни действия при отстраняване на авариите. Каква е причината?

Това, което се опитваме от години да обясним на нашите абонати е, че за да се отстрани една авария се изискват редица действия, които изискват време. Това не е като смяната на изгоряла крушка – да става за минута. Ремонтът на аварирала тръба изисква първо водата по нея да бъде спряна. Оттичането на водата по системата изисква време. Разкриването на тръбата, установяването на вида на аварията, осигуряването на нужните материали за отстраняването й, а след това и напълването на системата с вода отнема часове. В 90 процента от случаите успяваме в рамките на деня да се справим с обичайните аварии. Когато имаме някаква извънредна ситуация, както с голямата авария на стъклопластовия водопровод, времето за справяне се удължава. Винаги обаче, когато има техническа възможност, превключваме на аварийно водоподаване, за да намалим неудобството за домакинствата.

Колко процента от водата се губи заради остарялата водопреносна мрежа?

Загубите по водопреносната мрежа не са постоянна величина. Те са съвкупност от няколко елемента. Около 30% от тях се дължат на остарялата водопроводна мрежа. Следващата величина са неточните измервателни уреди (около 20% от загубите), както и нерегламентираното използване на водния ресурс. Работим и по трите компонента активно. Сериозно внимание се обръща на дейността на водомерно стопанство, което е ангажирано с измервателните уреди и техните отчети. Стремим се да намаляваме неинкасираната вода. Правим всичко възможно да отстраняваме навреме авариите, и почти винаги успяваме, което също допринася за намаляване на загубите от вода. Останалото са скрити течове, които също имат принос за негативната статистика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.02.2024 г.
0
 
 
Интересно защо нищо не казвате за къщите ви за гости в Априлци и апартаментите ви в София и страната. Защо нищо не казвате за къщите на приближените ви и как хора и техника на ВиК работят на тези обекти. Това, че никой не споменава за тях, не означава, че е обществена тайна... и всичко това се знае от най-приближените ви, те се хвалят. Аман от мишкуване, самохвалство и стотинкаджийство !
Aнонимен
на 27.02.2024 г.
0
 
 
Опазил Господ от такива самовлюбени и самозабравили се УПРАВТЕЛИ като вас, когато човек сам започне да се хвали работата никак не върви на добре. Не ви ли омръзна г-н Русев да си правите платена реклама чрез платена журналистика.. Имате назначен в дружеството "Пиар", посъветавайте се с него, все пак нали затова е там назначен белким си заслужи заплатата или и той като останалите новоназначени кадри е там само за заплата. Има една поговорка стара вие г-н Русев трябва да я знаете "мълчанието е злато" и трябва да знаете, че за успехите на един човек се разбира не от неговите хвалебствия а от действията му и от това какво другите хора казват и как го оценяват. Разберете, че такъв вид изявления са меко казано смешни
Aнонимен
на 27.02.2024 г.
0
 
 
Този какви 7 млн.лв ще инвестира ? От къде ще ги вземе ? Или и те са само на лист и виртуални като 5 милиона печалба ? Лесно е да обявиш 5 милиона печалба след като имаш оставени 2 млн и виртуални 3, за които са дадени указания, че до месец трябва да се съберат. И какво излиза, че няма и 2 лв печалба за 2023г. Нека да каже колко са вземанията на дружеството. Нека да каже дали има дружества с големи задължения към ВиК и какви мерки са предприети за събирането им. Нека да каже как приближените до него се сдобиха с ваканционни имоти около Варна. А за честите аварии от както е управител няма да говоря, защото това е безобразие... толкова аварии за моя повече от 40г съзнателен живот не е имало, колкото по негово време... и после се жалва, че го саботират...
Aнонимен
на 27.02.2024 г.
0
 
 
Прекалено много започнахте да четкате образа си !Истината ,тя говори друго ,непрекъснати аварии в целия град ,затапва се поредната дупка и на педя разстояние избива нов гейзер !Печалбите ви май са повече от виртуални ,след като хиляди домакинства изнемогват без вода !Ами хайде,вместо да развявате ,като знаме тези печалби , направете с тях някакви подобрения по тази В и К мрежа /ако разбира се прословутата печалба съществува/,та отблагодарете се по някакъв начин ,след вдигнатата цена на отвратителното качество на водата ,когато я има !
Aнонимен
на 27.02.2024 г.
0
 
 
С една дума монополисти, ще ни дупят до безкрай. И закончета и правилници си измислиха за рекет. Имам личен водомер, изобщо не ме интересува в блока кой къде ползва вода. Търсете си абонатите, съдете ги и не ме занимавайте с хорските работи. И те са ви абонати, защо прехвърлихте на дом съветите неуредиците си , МАФИЯ !
Aнонимен
на 26.02.2024 г.
0
 
 
Защо не си признаете преди 10г и повече като пак бяхте Управител. Колко Милиона вкарахте ВИК .Защо това не го споделяте. Защото самите ви Сложители го споделят.
Aнонимен
на 26.02.2024 г.
0
 
 
И в новите блокове и там има обща вода всеки месец,навсякъде го има този проблем и оправия няма!То не стига,че няма вода,ами и има и обща вода !Наглост!
Aнонимен
на 26.02.2024 г.
0
 
 
Тези гадове ВИК са за убиване,днес 6 часа държаха пак центъра без вода,авария пак имаше!
Aнонимен
на 26.02.2024 г.
0
 
 
Водата е част от собствеността на всички граждани. Трябва да е на минимална, символична цена, такава, че ВиК дружествата да се самоиздържат. За всичко останало - държавната хазна, която отново е на всички граждани.
Aнонимен
на 26.02.2024 г.
0
 
 
Абсолютно безсрамни хора,как можеш да се хвали за печалба, на гърба на обикновения потребител!?Вие сте за убиване,!!градове мръсни!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: