Спешно се търсят приемни родители във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
12:40 / 22.05.2018
38656
Спешно се търсят приемни родители във Варна, тъй като всички приемни семейства вече са ангажирани. Това сподели за Varna24.bg Анна Конукова, началник на Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" във Варна.

Няма възрастови ограничения за кандидате, самотни родители също могат да подадат молба в деловодството на общината, допълни Конукова.

Работната заплата на професионален приемен родител с едно дете е 630 лв., с две деца – 672 лв. и с три деца – 714 лв. Общината изплаща и издръжка на деца, настанени в приемни семейства, въз основа на договора за настаняване и в съответствие с възрастта на децата. За дете до три години издръжката е 240 лв., от 3 до 14 години – 227.50 лв. и от 14 до 18 години – 260 лв. За дете с увреждане, настанено в приемно семейство, добавката е 78 лева.

По информация на Анна Конукова само за април в родилните отделения на Варна са изоставени 3 деца. 90% от изоставяните бебета са от малцинствен произход. Те биват настанени временно в Дома за медико-социални грижи във Виница, докато им бъде намерено приемно семейство.

В дома с мярка "Полицейска закрила" през април са били настанени още три дечица, като две от тях са братчета.  В първия случай майката, която е непълнолетна, е прехвърлена с 8-месечното си бебе в звеното "Майка и бебе", където ще може да остане 6 месеца. Във вторият случай се касае за многодетна майка, която съжителства вече с друг партньор и две от децата й са отнети.

"Много е трудно да намерим приемно семейство за две деца, а не е добре децата да бъдат разделяни, когато имат родствена връзка. В конкретният случай едното дете е на 3 годинки, а другото на 4. Затова призоваваме ако има хора, които биха желали да станат приемни родители да се обърнат към деловодството на Общината или да се консултират с нас в отдел "Закрила на детето", за да им съдействаме", каза още Анна Конукова. 

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).