Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спипаната дрога на митница Варна е за 500 млн. евро, идвала от Китай
Автор: Пламена Николова 11:56 / 29.05.2018Коментари (0)8275
© Varna24.bg
Прахообразното вещество за производство на дрога, задържано на митница Варна в края на миналата седмица, се оказа не 6, а 2,5 тона, предаде репортер на Varna24.bg

Установено е, че останалото количество е действително лимонена киселина, както било декларирано в пратката. 

От килограм субстанция, можело да бъдат произведени около 10 000 наркотични таблетки, всяка на стойност от 20 евро. Това означава, че задържаната дрога би се пласирала на пазара на наркотици за около 500 млн.евро. Стоката идва от Китай и е била маскирана зад чували с лимонена киселина така старателно, че рентгеновият контрол да не успее да я установи.

Информация за разкритието съобщиха на съвместна пресконференция в Митница Варна днес заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков, началникът на Митница Варна Светлан Савов и административният ръководител на Окръжна прокуратура Варна Владимир Чавдаров. 

Рекордното количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА /АРАА/, е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици. 

Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, като е декларирана като лимонена киселина - 600 торби по 25 кг.

По метода "анализ на риска", контейнерът попада в предварителната селекция на отделите "Митническо разузнаване и разследване" и "Борба с наркотрафика" в Митница Варна.

Предвид спецификата на товара, на 25.05.2018 г. служители на отдел "Борба с наркотрафика" извършват физически контрол на стоката при пълно разтоварване. След първата половина на контейнера, след като са прегледани 300 торби с лимонена киселина, проверяващите митнически служители се натъкват на вещество от различен тип, с друга структура и цвят.

При извършен полеви наркотест, веществото реагира с характерното оцветяване на амфетаминопроизводна субстанция. При последващи тестове, веществото е идентифицирано като АПАА - прекурсор от нов тип, служещ за производството при лабораторни условия на амфетамини и метамфетамини.

"Тук не става въпрос за класически метод на контрабанда, тъй като непосредствено след тапата не е поставена директно контрабандната стока, а прекурсорът е в отделни чували от същия вид, които са подредени по начин, който да направи трудно възможна идентификацията на контрабандната стока при проверка с рентгенова апаратура"- уточни заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков.

Основен потребител на този тип прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна и Източна Европа. В зависимост от това колко квалифициран е химикът и колко модерна е лабораторията, минимумът таблетки, който може да се произведе от 1 кг подобен прекурсор е 10 000 броя.

Случаят е докладван веднага на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна. Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Варна под надзора на прокуратурата.

Подробности вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 17
03.06.2022 »
21.01.2022 »
15.12.2021 »
18.05.2021 »
28.09.2020 »
06.02.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: