Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спират извънградските превози за хората с увреждания във Варна
Автор: Пламена Николова 09:13 / 13.12.2016Коментари (0)1201
© Varna24.bg
В писмо до Община Варна, предоставено на Varna24.bg, хора с увреждания от морския град изразяват тревогата си, че се спират извънградските превози за тях. Очаква се днес проблемът да бъде коментиран на закрито съвещание във фирма "Градски транспорт". Ето какво написа Иван Цветанов до зам.-кмета Коста Базитов:

" Уважаеми г-н Базитов, обезпокоен съм от факта, че се забранява на интегрирания специализиран транспор за хора с увреждания да излиза извън града. Това е голям проблем както за мен, така и за останалите хора с увреждания.
Обикновения човек без проблем може да си купи билет и да отиде в който си поиска град от страната.

Аз съм на инвалидна количка и ако искам да отида на балнеолечение, което е много полезно за моето състояние не мога да го направя, защото влаковете адаптирани за хора като мен са много малко. 

Ако недай си Боже се наложи да направя смяна няма никаква гаранция, че втория влак ще бъде адаптиран за мен. Междуградските автобуси изобщо не са приспособени за хора на инвалидни колички.

Освен това моя придружител е изправен пред непосилната задача да придвижи мен, багажа ми и стола ми за баня.
Също така аз съм актьор в театрална формация "Феникс" към Сдружение "Феникс 2009", която е единствената формация в България в която заедно на сцена са хора със и без увреждания. Благодарение на същият този интегриран специализиран транспорт ние имахме възможността да участваме в редица театрални фестивали от които винаги сме се връщали с индивидуални и групови награди. 

В тези фестивали ние бяхме единствената формация в която има и хора с увреждания и по този начин успявахме да покажем колко напреднала е интеграцията на тези хора в нашия град. Сега това вече е невъзможно, тъй като част от актьорския ни състав няма да има как да се придви до съответния град.

Варна беше избрана за Европейска младежка столица през 2017г. Сега ние младежите с увреждания няма как да популяризираме това.

Този проблем не засяга само мен и театрална формация "Феникс". Засяга и много други организации на хора с увреждания, които също като нас участват на фестивали, спортни състезания и други подобни мероприятия извън Варна и ползват интегрирания специализиран транспорт за тази цел.

Непрекъснато се говори за интеграцията на хората с увреждания в обществото. В това отношение Варна е постигнала много. Ние сме благодарни за това. И до скоро се чувствахме независими, а днес отново се превръщаме в затворници, затворници на града в който живеем.

Затова бих искал да сезирам среща между Вас в качеството Ви на заместник кмет, Дирекция "Социални дейности" и фирма Градски транспорт - Варна, за да решим този проблем колкото се може по-скоро."

 

 

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Земетресения в България
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: