Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спират строежите на морето заради разкопки на Шкорпил
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 10.06.2015Коментари (0)958
©
Нови ограничения и пълна забрана на строителството ще бъдат въведени в в района на с. Шкорпиловци, заради античен археологически комплекс, съобщи кметът на община Долни чифлик Борислав Натов. Разкопките са започнати от чешкия археолог Карел Шкорпил още през 1917 г. Днес комплексът е със статут Групова археологическа недвижима културна ценност /ГАНКЦ/ "Късноантична крепост (квадрибург), раннохристиянска базилика, раннохристиянска гробница и част от старобългарски вал".

Археологическият обект е разположена в имоти, държавна частна собственост, които не попадат в горски фонд и дюни. Той обаче се намира в Защитена зона "Плаж Шкорпиловци" BG0000100, определена по директива за опазване на природните местообитания и дивата природа. Комплексът е частично проучен и разкритите до момента елементи на укрепителната система, сгради и съоръжения илюстрират много важен археологически паметник на раннохристиянското изкуство и архитектура и определят нейното високо научно и културно-историческо значение. "Местоположението на находките предполага голям експозиционен потенциал и превръщането на комплекса в атрактивен обект на културния туризъм", обясни кметът Борислав Натов.

Преди месец специална комисия на Министерство на културата в продължение на три дни инспектира на място състоянието на археологическия обект. Тя бе водена от арх. Виктор Попов, директор на дирекция в НИНКН. 

За опазване на археологическия комплекс се определят три охранителни зони. Първата охранителна зона е обслужваща. В нея се забранява селскостопанската обработка на земята. Допуска се обаче поставянето на преместваеми обекти без да се извършват изкопни работи по схема, предложена от главния архитект на общината. Всички устройствени инвестиционни проекти се съгласуват с Министерство на културата и РИОСВ - Варна.

Втората охранителна зона включва късноантично селище от IV-VII в . Определя се като зона за археологическо наблюдение и проучване. Допуска се промяна на предназначението на земята. Инвестеционните проекти, свързани с ново строителство и изграждане на инфраструктура, се съгласуват с Министерство на културата след провеждане на спасително археологическо проучване в рамките на определените във визата задължителни строителни линии и приемане на резултатите от тях от експертна комисия. Визата и инвестиционният проект в част "Архитектура" се съгласуват с Министерство на културата и РИОСВ - Варна. Освен това се забранява в земеделската земя в охранителната зона дълбоката оран и засаждането на трайни насаждения с дълбока коренна система.

Третата охранителна зона е за опазване на старобългарския вал и панорамата. Определя се като зона за археологическо наблюдение и охрана на панорамата. Допуска се промяна на предназначението на земята. Новото строителство се ограничава във височина до 3,5 м и един етаж. Не се допуска свързано застрояване. Разрешените покриви ще са плоски или с наклон до 15 градуса. Устройствените проекти и визите за инвестиционни проекти се съгласуват с Министерство на културата и РИОСВ-Варна, предвижда предложението на комисията, направила оглед в района на Шкорпиловци.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: