Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спират за 1 година незаконните строежи в Камчийски пясъци
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 14.09.2010Коментари (0)889
© Impact Press Group
Със заповед на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова, публикувана в последното издание на Държавен вестник, се забранява за една година жилищното, курортното и вилното строителство в защитена зона Камчия. С тази заповед за момента фактически е спрян проектът на четири фирми, свързани с Райфайзен банк Австрия, за изграждането на огромен туристически комплекс на територията на бившата защитена местност "Камчийски пясъци".

Заповедта ясно показва желанието на правителството да се опази уникалната природа на Камчийски пясъци. Тя идва след активното взаимодействие на природозащитните, неправителствените организации от Коалицията "За да остане природа в България" и държавните институции от настоящото правителство за установяване на законосъобразността на проекти одобрени при предходните правителства, заради които съществува реалната възможност да бъдат застроени някои от последните диви плажове и лонгозни гори по българското Черноморие.

Защитена зона Камчия е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в нея се опазва уникално съчетание от лонгозни гори и различни типове дюни, и е важно обитание на световно застрашени видове птици и животни.

От 2006 година неправителствени организации се опитват да предотвратят застрояването на "Камчийски пясъци". Предприети са много действия и са изпратени множество сигнали до Министерство на околната среда, Агенцията по горите, Главна прокуратура и Европейската комисия. Те алармират за незаконосъобразното заличаване на защитена местност "Камчийски пясъци" от Върховния административен съд, извършените от предишните правителства престъпни заменки на пасища и гори в "Камчийски пясъци" и одобряването на проект за голям туристически комплекс на чуждестранната банка без да бъдат спазени Законът за биологичното разнообразие и съответните европейски директиви за опазването на Натура 2000
Настоящата заповед на МОСВ е едно от действията, които неправителствените организации от Коалицията "За да остане природа" са предложили - забрана по чл.19 от Закона за биологичното разнообразие за превантивната защита на Камчийски пясъци.

Предстои да се изработи заповед за окончателното обявяване на защитена зона Камчия. Природозащитниците настояват в нея също да бъдат потвърдени забраните за застрояването на Камчийски пясъци, което да осигури трайното им опазване. С това природозащитниците се надяват да бъде прекратена и наказателната процедура на ЕК за незаконна държавна помощ предоставена чрез престъпни заменки на гори и пасища в случая на защитена зона Камчия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: