Спокойствие цари по ул. "Цар Симеон I" след превръщането й в пешеходна зона

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
15:05 / 28.06.2019
4207
Спокойствие цари по реконструираната ул. “Цар Симеон I" във Варна, която вече е с нова визия и е превърната в пешеходна зона, видя репортер на Varna24.bg.

Докато преди пешеходците със страх пресичаха улицата заради интензивното движение на автомобилите, вече варненци и гостите на града спокойно крачат по широката и обновена централна улица. 

Единствените препоръки на варненци са по новото пешеходно трасе да бъдат поставени пейки и цветя, както и повече кошчета за смет.

В градинката на ДЗИ до новите находки, които ще оформят пък археологически център, се изгражда нова чешмичка.  

Припомняме, че пълното обновяване на района стана възможно с изпълнението на проекта “Естетизация и модернизация на градската среда" по ОП “Региони в растеж". 

“Тази улица е част от визията ни за пешеходен ринг в центъра на Варна, който свързва Морската градина, пристанищната зона, която поетапно продължаваме да социализираме, музеите. С този проект направихме така, че пешеходците да имат предимство пред автомобилите", съобщи при огледа си наскоро кметът Иван Портних.

При реализацията на проекта е извършен основен ремонт на ул. "Цар Симеон I", свързваща пешеходната зона при ул. "Преслав“ с жп гарата и Морската гара. При реконструкцията съществуващата пешеходна зона пред Дома на науката и техниката е запазена, освен това са обособени нови зони за пешеходци - в участъка между ул. "Преслав" и ул. "Проф. Асен Златаров", а така също и в участъка между ул. "Дебър" и подлеза пред жп гарата, като напречните пресичания на ул. "Цар Симеон I" с улиците "Дебър", "Цариброд" и "Габрово" се запазват. 

С цел повишаване на безопасността на движение и осигурява на достъпна среда, всички кръстовища са изградени с паважна настилка, повдигната до нивото на прилежащите тротоари. Новоизградената велоалея по ул. "Цар Симеон I“ осигурява директна връзка от гаровия район до пешеходната зона на бул. "Княз Борис I“. Подменена е водопроводната мрежа и уличното осветление с нови модерни енергоспестяващи осветители. По време на изкопните дейности в градинката пред Дома на науката и техниката бяха открити останки от крепостната стена на античния Одесос. Тъй като тя е с висока историческа стойност, разработваме с общината идеен проект за нейното експониране и съхранение, обясни доц. Валери Йотов.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).