Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Според "Фортън интернешънъл": Варна бие и Гърция по молове
Автор: Екип Varna24.bg 13:41 / 24.08.2010Коментари (0)824
©
278 кв. м търговска площ се пада на 1000 варненци и по този показател морската ни столица е водеща у нас (заедно с Габрово), показват данните в доклада на "Фортън интернешънъл". За сравнение средното равнище за страната е 63,89 кв.м. на 1000 души. Сметката показва, че Варна води с над 4 пъти повече магазини, въпреки кризата и свитото потребление. Причината за този скок е в реализацията на мащабния проект на Grand Mall във Варна с 52 000 кв. м площ, сочи анализът на консултантската агенция. Към средата на лятото общият обем на модерните търговски площи у нас надхвърлят 485 000 кв. м. В резултат, излизаме по напред в европейската класация за търговска площ на 1000 души население. След нас по наситеност с молове вече са Гърция и Украйна, които доскоро ни водеха, подчертават от "Фортън интернешънъл". Само през второто тримесечие на 2010 г. са завършени рекордните 163 000 кв. м модерни търговски площи, от които близо една трета са във Варна. Тази сума надхвърля построеното през 2006 г. и 2008 г. и е над 3 пъти по-голяма от кризисната 2009 г., твърдят анализаторите от агенцията.

Пренасищането на пазара и нарастващата конкуренция между моловете, от една страна, и продължаващото намаляване на покупателната способност на клиентите, от друга, предизвикват силен натиск върху търговците, допълват консултантите от Colliers International. В резултат цените на наемите на централните търговски улици във Варна са паднали с над 5% през първото шестмесечие или общо с 30% за година и половина до нивото от 2002 г. В момента средните наемни нива на бул. "Княз Борис _" са 55 евро/кв. м при 120 евро/кв. м през пиковата 2005 г., твърдят брокери на местния пазар.

Все още свободни са близо 20% от площите на търговските центрове във Варна. Продължава тенденция на спад на наемните нива и при тях. Интересен факт е, че средният наем в по-старите молове е по-висок от предлагания в новооткритите шопинг центрове, тъй като договорите им са подписани през миналите върхови години, отчита още анализът на "Фортън интернешънъл". Нивата на доходност за първокласните локации в сегмента остават непроменени спрямо предходното тримесечие и са респективно 9% за търговските улици и около 9,5% за моловете, заключават анализаторите. По този показател Варна продължава да е сред водещите в страната.

7 шопинг центъра ще има Варна до 2011 г.

Общо 5 търговски центъра са открити във Варна. Това са "Пфое Мол", "Мол Варна ", "Гранд мол", "Сентрал Плаза" и "Ян Палах". Само в първите три са инвестирани над 300 млн. евро. Предстои да заработи още един търговски център "Варна Тауърс", в който са вложени над 40 млн. евро. Седмият шопинг център, "Галерия Варна", в който са инвестирани около 77 млн. евро, ще заработи догодина. Замразено заради кризата е изграждането на мегацентъра "Черно море парк" на мястото на съборения завод "ВАМО" със 145 000 кв. м застроена площ.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: