Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Според проучване на ВСУ "Черноризец Храбър", България произвежда 20% по-малко битови отпадъци
Автор: Пламена Николова 15:16 / 15.12.2021Коментари (0)1201
©
България е намалила генерираните битови отпадъци на глава от населението с над 20% през последните 20 години. Данните бяха огласени от доц. д-р Ралица Жекова – преподавател във Варненския свободен университет и ръководител на Регионалната агенция за предприемачество и иновации. Това стана по време на втората работна среща по проекта “Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн CIRCLECON - BSB 1021", по който ВСУ "Черноризец Храбър“ е водеща организация. В срещата взеха участие представители на български университети, неправителствени организации и бизнеса, както и партньори от Гърция, Украйна, Грузия и Турция.

Деканът на факултет "Международна икономика и администрация“ доц. д-р Елеонора Танкова представи образователната и научната дейност на ВСУ "Черноризец Храбър“ в областта на кръговата икономика. Вече започна обучителната програма на втория випуск магистри по кръгова икономика, които са стипендианти на Настоятелството на университета. Магистърската програма "Кръгова икономика“ на Варненския свободен университет е първата по рода си в Европейския съюз, каза при откриването й Джордж Кремлис – почетен председател на Генерална дирекция "Околна среда“ на Европейската комисия, под чийто патронаж се провежда тя.

По време на срещата бяха представени процеси, анализи и данни от регионално проучване за състоянието на кръговата икономика в страната и във Варненска област.

България генерира 407 кг битови отпадъци на глава от населението, което е значително по-малко в сравнение със средния гражданин на Европейския съюз, който създава средно 502 кг битови отпадъци. Това се дължи отчасти на разликите в моделите на потребление и икономическото богатство, отчасти на събирането и управлението на отпадъците.

Като член на ЕС страната ни има за цел да създаде кръгова икономика, при която материалите и ресурсите се поддържат в икономиката възможно най-дълго, а изхвърлянето на отпадъците е последната възможност за тяхното управление. По данни на Евростат, коефициентът на рециклиране на битови отпадъци в ЕС за годините – 2017, 2018 и 2019 г. е 47,7%. България е в средните стойности на показателя - 31,5%, като се наблюдава леко намаление през последните три години.

Представителите на държавните и регионалните институции, бизнеса и неправителствените организации, участвали в анкетно проучване, са се обединили около идеята за важността от участието на младите хора в процесите на кръговата икономика, тъй като именно те са най-активни по темата. Участниците в анкетата са предложили да се обсъди въвеждането на данъчни и финансови облекчения, които да провокират спазването на мерките и националните програми за подкрепа на кръговата икономика. Сред основните проблеми, те са посочили липсата на данни и са предложили да се подобри информираността на обществото, което ще доведе до промяна на начина на мислене и работа.

В рамките на проекта "Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн CIRCLECON - BSB 1021" ще бъде разработена многоезична онлайн платформа за обучение, предстои провеждането на срещи и обучения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: