Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Спорни имотни сделки бутнали Данчо Симеонов от губернаторския пост
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 06.11.2012Коментари (0)2718
©
Спорни имотни сделки и наеми на павилиони за улична търговия са основните нарушения, които Сметната палата е констатирала в работата на Данчо Симеонов и екипа му, преди да се стигне до смяната му с Коста Базитов. Това става ясно от публикувания преди часове одитен доклад на държавните ревизори.

Одитът обхваща периода 1 януари 2010 г. - 30 септември 2011 г. При проверката са анализирани и оценени областите бюджетен процес, възлагане на обществени поръчки и имущество, определени след извършена проверка на риска.
Приходите, реализирани през 2010 г. от Областната администрация, са в размер на 793 818 лв., което представлява 56% от заложения годишен план 1 419 000 лв. Най-висок относителен дял сред тях заемат събраните приходи и доходи от собственост - 53%, което в пари е 419 938 лв. За 9-месечието на 2011 г. Областната администрация реализира приход в размер 733 080 лв., което е 125% изпълнение, тъй като планът за годината междувременно е коригиран до 585 000 лв. Най-голям дял отново имат приходите и доходите от собственост - 47%, т.е. 347 751 лв.

При проверката одиторите се натъкват на следния факт: Областната администрация на Варна не е акумулирала приходи от ползването на имоти, публична държавна собственост, както и от поставянето на преместваеми обекти, по смисъла на Закона за устройство на териториите, под 3 кв. м върху държавна собственост в управление на губернатора. Причината - възприета практика, при която не се разглеждат молбите за поставянето им.

Направените разходи от Областна администрация през 2010 г. са в размер на 1 098 242 лв., а към 30.09.2011 г. - 708 387 лв. Те са в съответствие с нормативните изисквания, но според държавните ревизори е допуснато извършване на разходи, без да е осъществен предварителен контрол за законосъобразност.

Одитът отчита още, че областният управител е създал организация за провеждане на процедура по реда на ЗОП за възлагане на малка обществена поръчка по Наредбата. При сключването на договорите обаче не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност.

Без забележки одиторите приключват проверката по организацията за отдаването под наем на морските плажове, които са изключителна държавна собственост. Същата оценка екипът на губернатора Симеонов получава от ревизорите и по отношение разпореждането с държавните ведомствени жилища.

Доста по-различно изглеждат обаче нещата по отношение на разпореждането с няколко други имота, публична държавна собственост: Екипът на Сметната палата е категоричен, че Спортен комплекс "Черно море" и стадион "Черно море" се ползват незаконосъобразно, в това число и поради неприключили процедури за отдаването им под наем. В Областната администрация не постъпват приходи от въпросните имоти, пише в доклада. От одита на Сметната палата става ясно, че областният управител по това време Данчо Симеонов не се е съобразил със становището на Министерството на физическото възпитание и спорта. В случая със Спортен комплекс "Черно море", който е отдаден със заповед на Симеонов за безвъзмездно ползване за 20 години на четири зали - "Академик", "Приморец", "Владислав" и "Меридиан", две бази - материално-техническа база "Колоездене" и възстановителна база "Спорт", от ведомството на Свилен Нейков веднъж казват, че имотът трябва да се отдаде възмездно и втори път отказват да съгласуват заповедта на областния управител, която не е съобразена с първоначалното становище. Въпреки това проверката показва, че те се ползват активно в нарушение на нормативните изисквания. За капак, сградите, описани в актовете да публична държавна собственост, които са на стойност близо 15 млн. лева, не са застраховани, което създава рискове за тяхното опазване.

Стадион "Черно море" пък се ползва, извършва се търговска и рекламна дейност, без законни договорни отношения, констатирали на място ревизорите от Сметната палата. Процедурата за отдаване под наем не е приключила, в държавната хазна не постъпват приходи, а , както и в случая със спортен комплекс "Черно море", сградите не са застраховани. От проверката става ясно, че Данчо Симеонов е задвижил процедура отново за безвъзмездно отдаване в противоречие със становището на Министерството на физическото възпитание и спорта.В преписката не са приложени и доказателства, че стопанисващите базата на основание на договор от 2000 г., с който срокът за ползване е удължен на 10 години, са плащали някога символичния месечен наем от 497 лева.

Практиката на удължаването на незаконосъобразни договори е обогатена и с анекс към договор за отдаване под наем на имот на юридическо лице с нестопанска цел, което е регистрирано в частна полза, а не с общественополезна дейност.

Стопанисването на държавната собственост се оказва Ахилесова пета в управлението на екипа "Симеонов" в проверявания период:

В Областната администрация не са прилагани ефективни контролни процедури, при което е допуснато отдаване под наем на имоти, държавна собственост, без провеждане на търг по реда на ЗДС. За тях са подписвани споразумения за ползване, без да се сключват договори за наем.
Пак без договори за наем Областната управа е давала държавни имоти за поставяне на преместваеми обекти над 3 кв. м, по смисъла на ЗУТ. За тях също няма търгове и договори за наем, което е нарушение на изискванията на нормативната и на вътрешната уредба, установяват ревизорите.

Комисията по управление на имоти и вещи, публична и частна държавна собственост, към Областната управа не е спазила регламентираният срок към 30.09.2011 за сключване на договори за пожизнено ползване на имотите с правоимащите лица на основание параграф 65 към ЗИД и Закона за държавната собственост, гласи резюмето от одиторския доклад.

Без спазване на процедурата за съгласуване на договора за отдаване под наем и без мотиви за нуждата въобще да бъде обявена такава процедура, е случаят с имот от 1590 кв.м. в Морската градина. Имотът в историческото ядро на Приморския парк от август миналата година се ползва срещу 81 стотинки на кв.м. месечен наем от фирма "Паркплейс" ООД. Тя обаче е втората спечелила в търга. Първата - "Дик Дик" ООД, на която при създаването едноличен собственик е бил Марин Митев, се отказва да наеме имота срещу 5000 лева и тази възможност е дадена на следващия кандидат. Проверка на vnews.bg показа, че общото между двете фирми не е участието им за наемане на един и същ имот. Като изключим нереализираните съгласувателни процедури сделката е законосъобразна.

Слабо място в дейността на Областна администрация в ревизирания период се оказват и преместваемите обекти под и над 3 кв.м. , разположени основно в Морската градина. Установено е, че през 2010 г. са издадени 21 разрешения, а през 2011 г - 16. Проверяващите са категорични, че те са без правно основание, тъй като не областният управител е компетентното лице, което има право да ги издава. Освен това е било редно за тях да бъде обявен търг. От доклада става ясно, че за обектите не са сключени и договори за наем, което лишава хазната от сериозни приходи.

Препоръките на държавните ревизори са 10-ина. Одиторите настояват да бъде създадена организация, която гарантира предварителен контрол за законосъобразността на поемането на дадължения преди подписването на договори. Препоръката касае възлагането на обществени поръчки.

Проверяващият екип препоръчва да бъде извършен преглед и актуализация на имотите, записани в регистрите на отдел "Държавна собственост" и заведените имоти в счетоводните регистри на администрацията, за да бъде отразено фактическото състояние на имотите в информационните масиви на Областната администрация.

Одиторите задават задължителен ред и контролни механизми във вътрешноведомственият документооборот, свъзран с управлението на собствеността.

Екипът на Сметната палата е категоричен, че Областна администрация трябва да преустанови незаконосъобразното ползване на Спортен комплекс "Черно море" и стадион "Черно море" и да приведе ползването им в съответствие със законовите изисквания, включително и застраховането им.

Да се създаде организация за внасяне на 50 на сто от постъпленията от наеми по сключените договори за плажовете в бюджета на общината, на чиято територия се намира съответната ивица, за да бъдат спазени изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Провеждане на търгове за отдаване под наем на държавните имоти, които се ползват със споразумения и без търг.
Имотите, държавна собственост, в управление на областния управител, върху които се поставят преместваеми търговски обекти с площ под и над 3 кв. м в Морската градина на Варна да бъдат отдавани под наем след търгове.

Срокът за изпълнение на разпоредбите в одитния доклад е 3-месечен. Т.е. горещият картоф вече е в ръцете на новия губернатор - Коста Базитов. Той ще трябва да реши дали да оповести имената на фирмите, които въртят бизнес в малки и по-големи държавни площи без договори за наем и са ги получили без търг.

Източник: vNews









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: