Среща на Председателя на Административен съд – Варна с Ректора на ИУ-Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:50 / 15.12.2021
1423
Днес Председателят на Административен съд – Варна – съдия Елена Янакиева бе на посещение в Икономически университет – Варна по покана на Ректора на университета проф- д-р Евгени Станимиров, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд- Варна. Срещата се проведе като акцент на успешната съвместна работа между съда и университета през последните 4 години, сътрудничеството ни в провеждането на практическо обучение на студентите от специалност "Съдебна администрация“ и участието на Административен съд – Варна в десетки научни форуми, организирани от катедра "Правни науки“ при ИУ-Варна.  Проф. д-р Евгени Станимиров сподели за активната работа на университета с партньорски фирми и организации, като се спря на предстоящи срещи и подписване на договори за сътрудничество с ИКТ Клъстер – Варна и др. Ректорът изрази желанието на академичното ръководство и през новата учебна година в Икономически университет – Варна да има възможност да се обучават студенти по специалността "Съдебна администрация“. Съдия Елена Янакиева изказа своята подкрепа за усилията на ръководството на ИУ-Варна за обучаването на кадри за съдебната администрация в съдилищата.

Като продължение на работата на Административен съд – Варна и Икономически университет – Варна по Договора за съвместна дейност, подписан през 2017 год., бе и участието днес на съдия Елена Янакиева в подкаст видеата в кариерната академия "Правото в съвременния свят“. По покана на доц. д-р Андрияна Андреева, ръководител на катедра "Правни науки“, Председателят на Административен съд – Варна бе гост в Мултимедийното студио на ИУ-Варна. Тема на срещата и направеното видео бе Закона за достъп до обществена информация. Съдия Янакиева разясни съдържанието на термина "обществена информация“ и подчерта, че всеки гражданин има право на достъп до обществена информация и е необходимо като начало да бъде подадено заявление за достъп до исканата обществена информация, като това е уредено със ЗДОИ. Предвидения ред за съдебни обжалвания, при отказ от страна на органа да даде обществена информация, разясни съдия Янакиева и отбеляза, че тази година в Административен съд – Варна са образувани 40 дела по ЗДОИ. Да бъдат активни гражданите и да използват правото си за достъп до обществена информация, апелира Председателят на съда.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).