Сринаха бившето кино "Димитър Благоев"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:59 / 02.09.2011
2840
Още една стара къща, знакова за варненци, е заличена и срината със земята. Става въпрос за бившето кино "Димитър Благоев", което се намира на ул. "Братя Шкорпил" в центъра на морската столица. Багер рaзруши старата постройка. Според информационната табела на мястото на бившето кино ще бъде изградена сграда за обществено ползване. Възложители на обекта са Максим Максимов и Ирина Момирова. Начало и краен срок за строежа не са посочени.

Бившето кино "Благоев" е знаково за варненци. Постройката, разположена в малките улички срещу Катедралния храм "Св. Успение Богородично" все още навява спомени от времето, когато там са прожектирани най-новите филми в града.

След затварянето на киното за кратко тук се помещаваше бинго, разказа стара варненка. По думите й повече от година, мястото е било запустяло. Явно вече собствениците са се сдобили с документи, за да я съборят къщата, допълва жената. Модерни фасади ще сменят старата сграда, вместо да я реставрират, коментират и други минувачи.

Това е поредната стара къща в центъра на морската столица, от която няма да има и помен. През май 2010 година бе срината до основи къщата на ъгъла на ул. "Цар Асен" №1. Уникалната постройка бе с ценна архитектурна и историческа стойност. Тя е била построена през 1921 г. по проект на основателя на Съюза на архитектите в България Антон Франгя. Въпреки че през 1982 г. къщата е имала статут на архитектурен паметник, по незнайни причини по време на събарянето й, тя не била в регистъра на защитените сгради.

В края на 2008 година пък багери изравниха със земята само за една нощ уникалната постройка, познатата на варненци като " Картофената къща", която се намираше на бул. "Княз Борис I" 57. В началото на тази година, собствениците на фирмата съборила сградата бяха оправдани от съда.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...
Икономист: Заплатите обърнаха демографската криза
Интересна изложба ще зарадва варненци
Свикаха кризисен щаб заради бурята във Великотърновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).