Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стабилизира се популацията на калкан край българските брегове на Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 15:58 / 14.02.2018Коментари (0)1842
©
След години на драстичен спад, количествата калкан край българските брегове на Черно море вече не намаляват, през последните години популацията му се стабилизира, сочат данните на Института по рибни ресурси във Варна. Все още количествата са няколко пъти по-малко в сравнение със 70-те години на миналия век, но стабилизацията дава надежда, че квотите за улов на вида, който е сред най-важните за рибарите в нашата страна, ще се увеличават.

Тази специфична дънна риба е сред най-важните, но и най-преексплоатираните в страните от Черноморския басейн видове. Институтът по рибни ресурси следи и оценява запасите в българската част на крайбрежието през последните 3 години. Според учените тепърва е нужно да се прецизира периодът на забрана за улов на калкан и по-гъвкава политика за възстановяване и опазване на вида. Затова са предпазливи по отношение на последните данни, показващи стабилна популация.

Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси: "Най-вече това се дължи на намалената индустриална активност след 90-те години съответно и взети мерки на съответните държави по отношение на неговата чистота."

Замърсяването и свръхуловът топят рибните запаси в Световния океан. Тенденцията е позната от десетилетия и достатъчно тревожна, защото застрашава цели икономически отрасли. Поради това, че е затворено, Черно море изцяло зависи от общите усилия на всички крайбрежни държави.

Елица Петрова: "В случая България и Румъния бих казала, че се съобразяваме в най-голяма степен с изискванията, тъй като сме страни-членки на Европейския съюз."

Според подписаната преди две години в Букурещ декларация, всички черноморски страни се задължават заедно да вземат мерки за управление на промишлените видове риба. Тепърва обаче ще се постига синхронизация в действията и ще се налагат едни и същи мерки, за да се опазят и възстановят морските ресурси.

Източник: БНТ









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: