Стана ясно какво затруднява сметосъбирането във Варна и колко глоби са наложени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:08 / 06.08.2021
3268
Заради слабости в работата на фирмата, с която е сключен договор за сметопочистване и сметоизвозване на територията на община Варна, за периода 6 юли – 5 август са били съставени 141 констативни протоколи за установени нередности и са наложени санкции за 117 495 лева, посочват от Община Варна.

Днес беше представена актуална информация за сметопочистването във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Ето какво коментира зам.- кметът по сигурността Тодор Иванов: 

"Поводът за тази пресконференция или брифинг е създалата се ситуация със сметопочистването и сметоизвозването в град Варна. Общинската администрация представя пред медиите, за да бъде запознато обществото с проблема, с единствената цел да спрат спекулациите, които през последните седмици нагнетиха неверни данни в публичното пространство и искаме това да спре! Да, проблем със сметоизвозването и сметопочистването има през последните две,три седмици и то се забелязва от всички граждани. Получавали сме много сигнали на които сме реагирали според възможностите и поради това, че идва този момент когато не всичко е решено като проблем по тази тема, ние решихме да дадем тази пресконференция. Повече информация ще бъде предоставена от Директор на дирекция Екология и опазване на околната среда Тодор Колев и Представител на фирмата ЗМБГ Лилия Христова."

"На практика най-важния приоритет на дирекцията е чистотата, независимо, че има и ред други неща, които също са толкова важни но не са видими. Най-видима е чистотата, хората искат да е чисто. Има няколко неща, които трябва да обобщим преди да дадем крайната оценка. Това са: ангажираността на общинската администрация в тази дейност, техническата обезпеченост и организационната обезпеченост. За голямо съжаление имаме технически проблеми с машините последните 2 седмици. Няма техника, която да не се поврежда. Междувременно когато този проблем се създаде, от наша страна бяха предприети действия с фирмата, която спечели обществената поръчка  и са водени разговори. В резултат преди 2 дни бяха доставени 7 преси с шофьори от София и група механици. Може би забелязвате леко подобрение от вчера. От утре организираме миене на няколко места във Варна както и на улиците в града. Надявам се въпроса да бъде преодолян до края на другата седмица", коментира Тодор Колев.

"На въпроса "Колко автомобила чистят града“ отговора е, че автомобилите са 23 и 6-7 от тях дефектираха. Сега имаме нови 7, които пристигнаха от София, имаме 5 човека персонал, който пристигна допълнително също от София. Искам да обясня за случващото, че както знаете е пандемия, доставките на части стават по-трудно и имаше доставчици, които не работиха доста дълго време и това забави доставката на части. Проблемът е, че се смесва общия отпадък, като например се изхвърлят динени кори, и няма как камионите да не текат. Колкото сме виновни ние като хора, които чистим града, толкова са виновни и всички граждани. Гражданите хвърлят всичко в контейнерите включително и едрогабаритно. Имаме съд, който е пълен с едрогабаритно и ние не можем да го мръднем, пълен е със строително. Нямаме такава техника, скъсахме няколко маркуча на единия камион от който започна да хвърчи масло. В другите страни гражданите си купуват контейнер и си изхвърлят едрогабаритния боклук там. Предвижда се също поставяне на нови кошчета в града", допълни Лилия Христова

Повече информация вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).