Стари дрехи се превръщат в арт произведения във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:20 / 27.08.2020
1757
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Какво се случва със старите ви и вече нежелани дрехи? Вариант 1 – подарявате ги на някой, който не може да ви откаже. Вариант 2 – хвърляте ги в контейнер на БЧК с надежда да влязат в употреба. Вариант 3 – изхвърляте ги заедно с останалия битов отпадък. Вече има и вариант 4. Той е наречен "Чрез изкуство към промяна“ и е на десетокласничка Александра Казасова от СУ за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ във Варна, съобщават от ОЦОСУР.

Вашата стара блуза, скъсани дънки или рокля с петно ще оживеят като произведения на изкуството. Идеята беше класирана на първо място в първото издание на конкурса "Проект еко“, в направлението "Пренасочване на отпадъците“. Наградата е реализиране на проекта.

С помощта на ментора си – Наталия Николова, която е водещ и организатор на рециклиращи ателиета, победителката ще направи възможна повторната употреба на иначе нерециклируемия текстилен отпадък. В проекта е предвидено събитие за размяна на дрехи, чанти и други текстилни продукти, организиране на арт ателие за изработка на килимчета, пана, шиене на продукти за домашни любимци, информационно събитие и видео за рециклирането на текстил.

За да има възрвращаемост и устойчивост на проекта, организаторите на конкурса предлагат произведените продукти да се предложат на търг. Част от събраните средства ще се дарят на дом за деца с увреждания, а с друга – ще се финансира продължаването на дейността.

Направлението "Пренасочване на отпадъците“ в конкурса "Проект Еко“ се реализира в партньорство с Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Първото издание на конкурсa на младите, в който те сами намират решения на наболял екологичен проблем в България отличи общо деветима участници в три категории: запазване чистотата на въздуха след COVID-19, пренасочването на отпадъци и чистота на българските плажове.

В категорията "Опазване чистотата на въздух след COVID-19“:

I награда –  Мария Марулева – "Youtube сериал за места в България, които използват ресурсите си по устойчив начин“: проектът разработва процеса по създаване на кратки филмчета за най-интересните места в България, които консумират ресурсите по нестандартен и устойчив начин

II награда (менторство от "Милениум“) – Пламена Стефанова –  "Фирма за покривно градско земеделие“

III награда – Дария Ковачева – "Ученически инфо екоцентър "Природопазители““

В категорията "Чистота на българските плажове“:

I награда – Александрина Иванова и Тодор Кишев – "Плажни табели с анимации“: създаване на анимирани табели по българските плажове, носители на важна информация и любопитни факти за морската флора и фауна.

II награда (менторство от "Милениум“)  – Петя Дукова – Кампания "Five Million Butts"

III награда – Калина Стайкова и Стефан Гамейски – Кампания "Eco beaching"

В категорията "Пренасочване на отпадъци“:

I награда – Александра Казасова – "Чрез изкуство към промяна": чрез създаване на приложно изкуство да бъде отклонен част от отпадъчния текстил

II награда (менторска програма от "Идеал Стандарт“) – Радостина Горошевич с нейната програма "Многократни чаши за напитки от рециклиран материал“

III награда –  Никола Думанов – Приложение "Еко Вкус“

Проектите на победителите във всяко от направленията ще бъдат реализирани. Класираните на второ място ще участват в менторски програми, а остналите трети получават поощрителна парична награда.

Конкурсът успя да привлече над 2000 млади хора, които се включиха и в трите уебинара, водени от представители на неправителствените организации, а на платформата постъпиха десетки любопитни и нестандартни проекти, които отговарят на условията за участие и предлагат решения на зададените проблеми.

"Разработките са дело на ученици, студенти и активни граждани, които се вълнуват от зелената промяна, която следва. Сега започва нашата работа –  тази, която ще осмисли конкурса и ще докаже, че истинската промяна е възможна  с общи усилия", коментира инициатора на кампанията – младият предприемач и студент в Нидерландия Ивайло Цочев.

Природата следва свои правила, пред които сме безсилни, когато изберем да бъдем нейни врагове. А създаването на екологична култура в едно общество зависи най-вече от вярата – в собствените възможности и в младите. Осъзнатостта за значимостта на човешката роля в съхранението на планетата такава, каквато я познаваме, и търпението за постигането на поставените цели са първата крачка към едно екологично чисто бъдеще.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).