Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стари дрехи се превръщат в арт произведения във Варна
Автор: Пламена Николова 09:20 / 27.08.2020Коментари (0)1726
© ОЦОСУР
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Какво се случва със старите ви и вече нежелани дрехи? Вариант 1 – подарявате ги на някой, който не може да ви откаже. Вариант 2 – хвърляте ги в контейнер на БЧК с надежда да влязат в употреба. Вариант 3 – изхвърляте ги заедно с останалия битов отпадък. Вече има и вариант 4. Той е наречен "Чрез изкуство към промяна“ и е на десетокласничка Александра Казасова от СУ за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ във Варна, съобщават от ОЦОСУР.

Вашата стара блуза, скъсани дънки или рокля с петно ще оживеят като произведения на изкуството. Идеята беше класирана на първо място в първото издание на конкурса "Проект еко“, в направлението "Пренасочване на отпадъците“. Наградата е реализиране на проекта.

С помощта на ментора си – Наталия Николова, която е водещ и организатор на рециклиращи ателиета, победителката ще направи възможна повторната употреба на иначе нерециклируемия текстилен отпадък. В проекта е предвидено събитие за размяна на дрехи, чанти и други текстилни продукти, организиране на арт ателие за изработка на килимчета, пана, шиене на продукти за домашни любимци, информационно събитие и видео за рециклирането на текстил.

За да има възрвращаемост и устойчивост на проекта, организаторите на конкурса предлагат произведените продукти да се предложат на търг. Част от събраните средства ще се дарят на дом за деца с увреждания, а с друга – ще се финансира продължаването на дейността.

Направлението "Пренасочване на отпадъците“ в конкурса "Проект Еко“ се реализира в партньорство с Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Първото издание на конкурсa на младите, в който те сами намират решения на наболял екологичен проблем в България отличи общо деветима участници в три категории: запазване чистотата на въздуха след COVID-19, пренасочването на отпадъци и чистота на българските плажове.

В категорията "Опазване чистотата на въздух след COVID-19“:

I награда –  Мария Марулева – "Youtube сериал за места в България, които използват ресурсите си по устойчив начин“: проектът разработва процеса по създаване на кратки филмчета за най-интересните места в България, които консумират ресурсите по нестандартен и устойчив начин

II награда (менторство от "Милениум“) – Пламена Стефанова –  "Фирма за покривно градско земеделие“

III награда – Дария Ковачева – "Ученически инфо екоцентър "Природопазители““

В категорията "Чистота на българските плажове“:

I награда – Александрина Иванова и Тодор Кишев – "Плажни табели с анимации“: създаване на анимирани табели по българските плажове, носители на важна информация и любопитни факти за морската флора и фауна.

II награда (менторство от "Милениум“)  – Петя Дукова – Кампания "Five Million Butts"

III награда – Калина Стайкова и Стефан Гамейски – Кампания "Eco beaching"

В категорията "Пренасочване на отпадъци“:

I награда – Александра Казасова – "Чрез изкуство към промяна": чрез създаване на приложно изкуство да бъде отклонен част от отпадъчния текстил

II награда (менторска програма от "Идеал Стандарт“) – Радостина Горошевич с нейната програма "Многократни чаши за напитки от рециклиран материал“

III награда –  Никола Думанов – Приложение "Еко Вкус“

Проектите на победителите във всяко от направленията ще бъдат реализирани. Класираните на второ място ще участват в менторски програми, а остналите трети получават поощрителна парична награда.

Конкурсът успя да привлече над 2000 млади хора, които се включиха и в трите уебинара, водени от представители на неправителствените организации, а на платформата постъпиха десетки любопитни и нестандартни проекти, които отговарят на условията за участие и предлагат решения на зададените проблеми.

"Разработките са дело на ученици, студенти и активни граждани, които се вълнуват от зелената промяна, която следва. Сега започва нашата работа –  тази, която ще осмисли конкурса и ще докаже, че истинската промяна е възможна  с общи усилия", коментира инициатора на кампанията – младият предприемач и студент в Нидерландия Ивайло Цочев.

Природата следва свои правила, пред които сме безсилни, когато изберем да бъдем нейни врагове. А създаването на екологична култура в едно общество зависи най-вече от вярата – в собствените възможности и в младите. Осъзнатостта за значимостта на човешката роля в съхранението на планетата такава, каквато я познаваме, и търпението за постигането на поставените цели са първата крачка към едно екологично чисто бъдеще.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: