Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стартира поредица от събития в Майска нощ на литературата във Варна
Автор: Пламена Николова 12:09 / 13.05.2020Коментари (0)1382
©
Нощ на литературата във Варна стартира с предварително издание с начало 13 май 2020 г.

Въпреки отлагането на основното събитие на международната Нощ за есента, организаторите в морския град ще срещнат публиката с някои от новите европейски литературни текстове и избраните градски пространства още през пролетта в предстоящите дни.

Ще бъдат представени откъси от най-новите и отличавани литературни текстове на съвременни европейски автори, публикувани в превод от български издателства през последните няколко години, както и от отличени произведения на български автори, преведени и отпечатани от чуждестранни европейски  издателства. В тези уникални градски четения ще се включат журналисти, актьори, чужденци от местната общност, и специално в това издание – хората, които са лицето на домакините от варненските пространства.

Майският формат тази година ще бъде по-различен, тъй като се осъществява на границата между двумесечното извънредно положение в страната и официалното му прекратяване в същия ден.

Със загриженост за доброто здраве на вярната публика, която традиционно изпълва уютните читателски гнезда в Нощ на литературата, четенията на избраните текстове ще се заснемат пред читателските гнезда без публика и ще се излъчват в няколко платформи с лесен и свободен достъп в интернет. Посланието на това извънредно местно издание е внимателно завръщане на гражданите към любимите пространства и дейности в града, както и подкрепа за постепенното отваряне на малките местни културни и бизнес пространства и културните институции.

Литературните нощи през май ще са повече от една, всяка от които посветена на конкретен текст и градско пространство. Очакват ни три четения седмично в дните сряда, петък и неделя от 20:30 ч. – приблизителното време на морския залез във Варна. Четенията ще се излъчват на фейсбук, ютуб и инстаграм страниците на организаторите от Младежка фондация "Аморфа“. Стартът е на 13 май.

Нощта на литературата ще очаква своята публика и през октомври 2020 г. на живо в официалното годишно събитие, организирано от Културните институти на държавите членки на ЕС (EUNIC) и европейски посолства в България в партньорство с Фондация "Детски книги“ – за страната, и с Община Варна и Младежка фондация "Аморфа“ – за Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: