Стартира поредица от събития в Майска нощ на литературата във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:09 / 13.05.2020
1415
Нощ на литературата във Варна стартира с предварително издание с начало 13 май 2020 г.

Въпреки отлагането на основното събитие на международната Нощ за есента, организаторите в морския град ще срещнат публиката с някои от новите европейски литературни текстове и избраните градски пространства още през пролетта в предстоящите дни.

Ще бъдат представени откъси от най-новите и отличавани литературни текстове на съвременни европейски автори, публикувани в превод от български издателства през последните няколко години, както и от отличени произведения на български автори, преведени и отпечатани от чуждестранни европейски  издателства. В тези уникални градски четения ще се включат журналисти, актьори, чужденци от местната общност, и специално в това издание – хората, които са лицето на домакините от варненските пространства.

Майският формат тази година ще бъде по-различен, тъй като се осъществява на границата между двумесечното извънредно положение в страната и официалното му прекратяване в същия ден.

Със загриженост за доброто здраве на вярната публика, която традиционно изпълва уютните читателски гнезда в Нощ на литературата, четенията на избраните текстове ще се заснемат пред читателските гнезда без публика и ще се излъчват в няколко платформи с лесен и свободен достъп в интернет. Посланието на това извънредно местно издание е внимателно завръщане на гражданите към любимите пространства и дейности в града, както и подкрепа за постепенното отваряне на малките местни културни и бизнес пространства и културните институции.

Литературните нощи през май ще са повече от една, всяка от които посветена на конкретен текст и градско пространство. Очакват ни три четения седмично в дните сряда, петък и неделя от 20:30 ч. – приблизителното време на морския залез във Варна. Четенията ще се излъчват на фейсбук, ютуб и инстаграм страниците на организаторите от Младежка фондация "Аморфа“. Стартът е на 13 май.

Нощта на литературата ще очаква своята публика и през октомври 2020 г. на живо в официалното годишно събитие, организирано от Културните институти на държавите членки на ЕС (EUNIC) и европейски посолства в България в партньорство с Фондация "Детски книги“ – за страната, и с Община Варна и Младежка фондация "Аморфа“ – за Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).