Стимулират варненци сами да създават чудни градинки пред блоковете

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
12:51 / 19.03.2019
7781
Община Варна ще отпуска до 5000 лв. по проекти на варненци за озеленяване на междублоковите пространства, паркове, градини и части от тях, научи Varna24.bg

Това предвижда предложение на кмета Иван Портних за приемането на нова наредба от местния парламент. Ето и подробности:

Във връзка с подпомагане гражданското общество в реализацията на проекти, целящи да подобрят състоянието на Зелената система на територията на община Варна, както и в подкрепа и стимулиране проекти за озеленяване и изграждане, подмяна и естетизация на елементите на парковото обзавеждане в зелените площи общинска собственост предлагам:

Проект за нова наредба, озаглавена: "Наредба за финансово подпомагане на "Проекти за озеленяване и благоустрояване“, свързани с подобряване състоянието на зелените площи, собственост на Община Варна“, определяща постъпващи искания/предложения от физически и юридически лица за поддържане и благоустрояване от тяхна страна на зелени площи на територията на община Варна, паркове, градини и междублокови пространства или части от тях.

Целите, които се поставят: 

Повишаване качеството на живот в отделните райони на общината чрез възстановяване, ремонт, обновяване и поддържане на зелени площи на територията на община Варна - паркове, градини и междублокови пространства или части от тях, чрез прилагане на мерки за устойчиво развитие, безопасни и екологични условия на живот.

Подобряване на физическата среда, в това число икономическото, материалното, социалното и екологичното състояние на зелените площи на територията на община Варна.

Превантивен ефект по отношение на посегателствата върху общественото имущество.

Очаквани резултати: Подобряване на показателите на зелената система и поддържане на високо ниво на опазване на нейните елементи.

Съгласно Наредбата се предоставят финансови средства за закупуване и доставка на заложените в проектните предложения стоки и материали, след одобряване на проекта и сключване на договор.

По условията и реда на Наредбата не се финансират разходи за: управление на проекта, подготовка на проектното предложение, труд за изпълнение на дейностите, които са безвъзмездни от страна на физически и юридически лица, изпълнители по договора, в полза на община Варна, за което Общината не дължи насрещно парично задължение/ възнаграждение.

Наредбата ще има за цел да създаде условията за изграждане на кътове за отдих, беседки, пейки, пергули и др., засаждане на декоративна дълготрайна дървесна и храстова растителност, зацветяване с многогодишни цветя, облагородяване и благоустрояване, усвояване и използване на прилежащи територии и околни пространства в жилищните квартали, с цел подобряване условията за живот и отдих.

Районните кметове в Община Варна ръководят, координират, отчитат и контролират цялостната дейност по изпълнение на наредбата. Същите определят със заповед служители, които да дават методически указания, контролират и подпомагат реализирането на "Проекти за озеленяване и благоустрояване“, свързани с подобряване състоянието на зелените площи, собственост на Община Варна.

Средствата за "Проекти за озеленяване и благоустрояване“ са предназначени за:

Финансиране на "малки проекти-на територията на Община Варна, свързани с подобряване състоянието на зелените площи, собственост на общината, които са на стойност до 5 000 лв. с включен ДДС. 

Създаване на материални активи в жилищните райони и населени места на територията на Община Варна, с цел подобряване условията на живот и отдих.

Предложените проекти следва да включват възстановяване, ремонт и обновяване

на озеленени общински площи и/или на алейна мрежа, и/или градско парково обзавеждане.

Финансирането на "Проекти за озеленяване и благоустрояване“, свързани с подобряване състоянието на зелените площи, собственост на Община Варна, се одобрява ежегодно от Общински съвет на Община Варна.

Право да кандидатстват за финансиране по "Проекти за озеленяване и благоустрояване“ има всяка етажна собственост, регистрирана по реда на чл. 44 от ЗУЕС на територията на Община Варна.

Не се финансират по "Проекти за озеленяване и благоустрояване“, регистрирани етажни собствености, които са подпомагани за същия проект или съответната част от него по други програми; не са изпълнили условия при предходно финансиране от "Проекти за озеленяване и благоустрояване“.

Наредбата "Проекти за озеленяване и благоустрояване“ предоставя финансови средства за закупуване и доставка на заложените в проектните предложения стоки и материали, след одобряване на проекта и сключване на договор.

От "Проекти за озеленяване и благоустрояване“ не се финансират разходи за управление на проекта; подготовка на проектното предложение; труд за изпълнение на дейностите; услуги, предоставени от трети лица, за изпълнение на дейностите по проекта; дейности върху инфраструктура, различна от общинска собственост;

Подробности за реда на кандидатстване и останалите условия за финансиране на проектите могат да бъдат намерени на сайта на Общински съвет Варна.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).