Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стимулират варненци сами да създават чудни градинки пред блоковете
Автор: Пламена Николова 12:51 / 19.03.2019Коментари (2)7678
© Фейсбук
Община Варна ще отпуска до 5000 лв. по проекти на варненци за озеленяване на междублоковите пространства, паркове, градини и части от тях, научи Varna24.bg

Това предвижда предложение на кмета Иван Портних за приемането на нова наредба от местния парламент. Ето и подробности:

Във връзка с подпомагане гражданското общество в реализацията на проекти, целящи да подобрят състоянието на Зелената система на територията на община Варна, както и в подкрепа и стимулиране проекти за озеленяване и изграждане, подмяна и естетизация на елементите на парковото обзавеждане в зелените площи общинска собственост предлагам:

Проект за нова наредба, озаглавена: "Наредба за финансово подпомагане на "Проекти за озеленяване и благоустрояване“, свързани с подобряване състоянието на зелените площи, собственост на Община Варна“, определяща постъпващи искания/предложения от физически и юридически лица за поддържане и благоустрояване от тяхна страна на зелени площи на територията на община Варна, паркове, градини и междублокови пространства или части от тях.

Целите, които се поставят: 

Повишаване качеството на живот в отделните райони на общината чрез възстановяване, ремонт, обновяване и поддържане на зелени площи на територията на община Варна - паркове, градини и междублокови пространства или части от тях, чрез прилагане на мерки за устойчиво развитие, безопасни и екологични условия на живот.

Подобряване на физическата среда, в това число икономическото, материалното, социалното и екологичното състояние на зелените площи на територията на община Варна.

Превантивен ефект по отношение на посегателствата върху общественото имущество.

Очаквани резултати: Подобряване на показателите на зелената система и поддържане на високо ниво на опазване на нейните елементи.

Съгласно Наредбата се предоставят финансови средства за закупуване и доставка на заложените в проектните предложения стоки и материали, след одобряване на проекта и сключване на договор.

По условията и реда на Наредбата не се финансират разходи за: управление на проекта, подготовка на проектното предложение, труд за изпълнение на дейностите, които са безвъзмездни от страна на физически и юридически лица, изпълнители по договора, в полза на община Варна, за което Общината не дължи насрещно парично задължение/ възнаграждение.

Наредбата ще има за цел да създаде условията за изграждане на кътове за отдих, беседки, пейки, пергули и др., засаждане на декоративна дълготрайна дървесна и храстова растителност, зацветяване с многогодишни цветя, облагородяване и благоустрояване, усвояване и използване на прилежащи територии и околни пространства в жилищните квартали, с цел подобряване условията за живот и отдих.

Районните кметове в Община Варна ръководят, координират, отчитат и контролират цялостната дейност по изпълнение на наредбата. Същите определят със заповед служители, които да дават методически указания, контролират и подпомагат реализирането на "Проекти за озеленяване и благоустрояване“, свързани с подобряване състоянието на зелените площи, собственост на Община Варна.

Средствата за "Проекти за озеленяване и благоустрояване“ са предназначени за:

Финансиране на "малки проекти-на територията на Община Варна, свързани с подобряване състоянието на зелените площи, собственост на общината, които са на стойност до 5 000 лв. с включен ДДС. 

Създаване на материални активи в жилищните райони и населени места на територията на Община Варна, с цел подобряване условията на живот и отдих.

Предложените проекти следва да включват възстановяване, ремонт и обновяване

на озеленени общински площи и/или на алейна мрежа, и/или градско парково обзавеждане.

Финансирането на "Проекти за озеленяване и благоустрояване“, свързани с подобряване състоянието на зелените площи, собственост на Община Варна, се одобрява ежегодно от Общински съвет на Община Варна.

Право да кандидатстват за финансиране по "Проекти за озеленяване и благоустрояване“ има всяка етажна собственост, регистрирана по реда на чл. 44 от ЗУЕС на територията на Община Варна.

Не се финансират по "Проекти за озеленяване и благоустрояване“, регистрирани етажни собствености, които са подпомагани за същия проект или съответната част от него по други програми; не са изпълнили условия при предходно финансиране от "Проекти за озеленяване и благоустрояване“.

Наредбата "Проекти за озеленяване и благоустрояване“ предоставя финансови средства за закупуване и доставка на заложените в проектните предложения стоки и материали, след одобряване на проекта и сключване на договор.

От "Проекти за озеленяване и благоустрояване“ не се финансират разходи за управление на проекта; подготовка на проектното предложение; труд за изпълнение на дейностите; услуги, предоставени от трети лица, за изпълнение на дейностите по проекта; дейности върху инфраструктура, различна от общинска собственост;

Подробности за реда на кандидатстване и останалите условия за финансиране на проектите могат да бъдат намерени на сайта на Общински съвет Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.03.2019 г.
-1
 
 
първо оправете между блоковите улици, после достатъчно места за паркиране на колите, детските площадки и чак тогава градинките.
Aнонимен
на 19.03.2019 г.
-1
 
 
Стимулирали ги сельо Варненец не му пука нито за градинки нито за колите му,нито за нищо то да не е някой чужденец на сельо му дай да яде да пие да блъска жена си и толкова простака си е простак необразован слабо интелигентен.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: