Стогодишни радиатори топлят Археологическия музей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:12 / 12.01.2016
679
Чугунени радиатори от времето на Девическата гимназия продължават да топлят Археологическия музей във Варна.

Отоплителните тела с полукръгла форма са австрийско производство. Доставени са били при строителството на Девическата гимназия в края на 19-и век, разкри пред Дарик директорът на музея проф. Валентин Плетньов.

Над 100-годишните отоплителни тела привличат вниманието на туристите и могат да минат за експонати в музея. Впечатлен от ретрорадиаторите е останал и френският посланик при последното си посещение в музея.

Радиаторите събират в себе си по-малко количество вода от съвременните модели и имат по-голямо топлоотдаване. По-рядко се налага и да бъдат ремонтирани.

Девическата гимназия във Варна е построена в края на 19-и век. Първата музейна експозиция в нея е открита през 1906 г. През 1983 г. гимназията е преустроена и превърната в Археологически музей. Сградата е класифицирана като паметник от национално значение. Варненският археологически музей пък е сред Стоте национални туристически обекта.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).